Egipatski militanti prisegnuli na vjernost IS-u

tačno.net
Autor/ica 10.11.2014. u 12:42

Egipatski militanti prisegnuli na vjernost IS-u

Pokaže li se autentičnom, ta će objava osnažiti IS jer ukazuje na širenje utjecaja u regiji dok ostvaruje teritorijalne uspjehe u Iraku i Siriji

Najaktivnija egipatska militantna skupina Ansar Bayt al-Maqdis prisegnula je na vjernost Islamskoj državi (IS) koja je zauzela goleme predjele Sirije i Iraka, prema audio snimci objavljenoj u ponedjeljak na Twitteru.

Pokaže li se autentičnom, ta će objava osnažiti IS jer ukazuje na širenje utjecaja u regiji dok ostvaruje teritorijalne uspjehe u Iraku i Siriji.

Militantna skupina sa Sinaja objavila je snimku od devet minuta i 26 sekundi na svom Twitter profilu da bi je potom preuzela internetska stranica kojom se služe islamisti.

Egipatske službe sigurnosti kažu da je IS uspostavio veze sa skupinom Ansar Bayt al-Maqdis, ali je priroda te veze ostala nejasna.

IS je u rujnu izdao priopćenje u kojem poziva militante sa Sinaja da pojačaju napade na egipatsku vojsku.

Egipatski predsjednik Abdelfattah al-Sisi rekao je da je Egipat suočen s “egzistencijalnom prijetnjom” sinajskih militanata, koji su ubili stotine vojnika i policajaca otkako je vojska prošle godine svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 10.11.2014. u 12:42