Egipćani glasali za novi ustav: Tijekom dva dana glasovanja uhićeno je oko 400 osoba

tačno.net
Autor 16.1.2014. u 08:17

Egipćani glasali za novi ustav: Tijekom dva dana glasovanja uhićeno je oko 400 osoba

Tijekom dva dana, zbog remećenja glasovanja, uhićeno je 400-injak ljudi.

Egipatski birači velikom su većinom glasovali za novi ustav. Prema prvim rezultatima izlaznost je bila veća od 55 posto, od čega je 95 posto glasovalo za novi ustav. To otvara vrata načelniku glavnog stožera generalu Abdelu Fatahu al-Sisiju, koji je svrgnuo Morsija i kojemu bi ovaj referendum trebao biti prvi korak ka predsjedničkoj kandidaturi. U posljednja dva dana u Egiptu je visoki odaziv na referendum o novom ustavu na kojem je većina birača očekivala uklanjanje islamističkog predsjednika Mohammeda Morsija.

“Ovo je najsretniji dan u mom životu. Ne znam s čime bih ga usporedila. Danas sam sretnija nego što sam bila kad sam rodila kćer”, rekla je BBC-u jedna građanka.

S druge pak strane Muslimansko bratstvo bojkotirao je izbore i prosvjedovalo. U sukobima s Morsijevim pristašama poginulo je devet osoba. Tijekom dva dana, zbog remećenja glasovanja, uhićeno je 400-injak ljudi. Novi ustav zamijenit će ustavni akt koji je svrgnuti predsjednik Morsi potpisao prije nešto više od godinu dana, prethodno odobrenom na referendumu. Podsjetimo kako je na ustavnom referendumu u prosincu 2012. sudjelovalo 33 posto od 53 milijuna birača, a odobren je od strane njih 64 posto.

index.hr

tačno.net
Autor 16.1.2014. u 08:17

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija