EK nakon tragedije u La Mancheu: London treba kontrolirati svoje granice

tačno.net
Autor 28.11.2021. u 09:29

EK nakon tragedije u La Mancheu: London treba kontrolirati svoje granice

foto: DW

Velika Britanija je odgovorna za rješavanje svojih problema priljeva migranata otkako je napustila Evropsku uniju, poručili su iz Komisije.

Potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Schinas ocijenio je da je Velika Britanija odgovorna za rješavanje svojih problema priljeva migranata otkako je napustila Evropsku uniju, prenosi Hina.

Velika Britanija je “napustila Evropsku uniju i sada mora odlučiti kako će organizirati upravljanje kontrolom svojih granica”, rekao je Schinas novinarima na grčkom otoku Kos.

“Ako se dobro sjećam glavni slogan kampanje za referendum o Brexitu je glasio ‘Preuzimamo kontrolu’”, dodao je Schinas koji koordinira novi pakt o migracijama i azilu.

“Od kada je Velika Britanija preuzela kontrolu, Britanci trebaju pronaći potrebne mjere kako bi im kontrola bila učinkovita”, naglasio je.

Migrantska kriza dramatično je eskalirala nakon što je u srijedu potonuo gumeni čamac u kanalu La Manche kada se utopilo 27 migranata.

Napetost između Francuske i Britanije

Napetosti između Francuske i Velike Britanije su se pojačale nakon pisma britanskog premijera Borisa Johnsona objavljenog na Twitteru, u kojem traži da Francuska preuzme migrante koji stignu u Veliku Britaniju.

“Iznenađuju me metode koje nisu ozbiljne”, izjavio je u Rimu na konferenciji za novinare francuski predsjednik Emmanuel Macon na pitanje o pismu Boris Johnsona.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin otkazao je posjet britanske kolegice Priti Patel Calaisu u nedjelju, koja je trebala sudjelovati na kriznom sastanku o migrantima.

Na sastanku će biti ministri zaduženih za imigraciju iz Belgije, Njemačke, Nizozemske te predstavnik Evropske komisije.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 28.11.2021. u 09:29