EK predlaže nova pravila o upravljanju podacima

tačno.net
Autor 26.11.2020. u 08:47

EK predlaže nova pravila o upravljanju podacima

foto: EPA-EFE

U cilju neutralnosti, posrednici u razmjeni podataka neće smjeti koristiti podatke za vlastiti račun i morat će se pridržavati strogih zahtjeva.

Evropska komisija je predložila nova pravila o upravljanju i dijeljenju sve većih količina podataka na pouzdan i zaštićen način, kako evropske kompanije i građani ne bi ovisili o podacima od azijskih i američkih konkurenata.

“Želimo preduzećima i građanima dati alate s pomoću kojih će zadržati kontrolu nad podacima. Želimo im i uliti povjerenje da se s podacima postupa u skladu s evropskim vrijednostima i temeljnim pravima”, izjavila je izvršna potpredsjednica EK-a za Evropu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager.

Količina podataka koje generiraju javna tijela, preduzeća i građani stalno raste. Očekuje se da će se u razdoblju od 2018. do 2025. godine upeterostručiti. Novim pravilima omogućit će se iskorištavanje tih podataka i uspostava sektorskih evropskih podatkovnih prostora na korist društva, građana i poduzeća, navodi EK, prenosi Hina.

Neutralnost i transparentnost

Komisija je još u februaru predložila devet takvih podatkovnih prostora, u područjima od industrije, energetike i zdravstva do evropskog zelenog plana.

Ti bi podatkovni prostori trebali pridonijeti prelasku na zelenu ekonomiju, jer će omogućiti bolje upravljanje potrošnjom energije, realizaciju personalizirane medicine i lakši pristup javnim uslugama.

“Novim pravilima izgradit ćemo povjerenje i olakšati razmjenu podataka među sektorima i državama članicama, pritom dajući kontrolu onima koji generiraju podatke. Zbog sve veće uloge industrijskih podataka u evropskoj ekonomiji, potrebno nam je otvoreno, ali i suvereno jedinstveno tržište podataka. Uz podršku odgovarajućih ulaganja i ključnih infrastruktura, nova uredba će pomoći Evropi da postane vodeći kontinent u podatkovnoj ekonomiji”, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton.

Kako bi se povećalo povjerenje, EK predlaže model utemeljen na neutralnosti i transparentnosti posrednika u području podataka, koji su organizatori razmjene ili okupljanja podataka.

U cilju te neutralnosti, posrednici u razmjeni podataka neće smjeti koristiti podatke za vlastiti račun (naprimjer prodati ih drugom preduzeću ili iskoristiti za razvoj vlastitog proizvoda) i morat će se pridržavati strogih zahtjeva.

Komisija je u februaru ove godine objavila evropsku strategiju za podatke, a prijedlog ove uredbe prvi je korak u provedbi te strategije, čiji je cilj iskorištavanje ekonomskog i društvenog potencijala podataka i tehnologija, kao što je umjetna inteligencija, uz istodobno poštovanje pravila i vrijednosti Evropske unije.

‘Evropski digitalni divovi’

Tokom sljedeće godine trebalo bi uslijediti više ciljanih prijedloga o podatkovnim prostorima, dopunjenih Aktom o podacima, kako bi se potaknula razmjena podataka među preduzećima te između preduzeća i vlada.

Evropska strategija za podatke trebala bi osigurati tehnološku suverenost EU-a u odnosu na SAD i Kinu.

Američki digitalni divovi, poput Googlea, Facebooka i Amazona, koriste najveći dio podataka na svijetu.

Evropskom strategijom će se nastojati pomoći u stvaranju evropskih digitalnih divova.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 26.11.2020. u 08:47