Ekonomska kriza trese EU, inflacija dosegla rekordan nivo

tačno.net
Autor 8.1.2022. u 14:20

Ekonomska kriza trese EU, inflacija dosegla rekordan nivo

foto: Poslovne novine

Ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa, a pojačana mjerama koju su ekonomske vlasti uvodile da bi suzbile prvobitnu korona-krizu, u Evropskoj uniji doseže svoj vrhunac.

Inflacija u eurozoni porasla je u decembru 2021. godine na 5,0 posto međugodišnje, što je novi rekordan nivo, prema jučerašnjim preliminarnim podacima statističke službe Evropske unije, Eurostata.

Međugodišnja inflacija u monetarnom bloku iznosila je u novembru 4,9 posto.

Rastu indeksa potrošačkih cijena u eurozoni u decembru najviše je doprinijelo poskupljenje energenata od 26 posto na godišnjem nivou, dok su cijene hrane, alkohola i cigareta povećane za 3,2 posto, neenergetskih industrijskih proizvoda za 2,9 posto, a usluga za 2,4 posto.

Inflacija u evrozoni porasla je u decembru 2021. godine na 5,0 procenata međugodišnje, što je novi rekordan nivo, prema jučerašnjim preliminarnim podacima statističke službe Evropske unije, Eurostata.

Najviše stope inflacije među državama članicama eurozone zabilježene su u decembru u Estoniji od 12 posto na godišnjem nivou, i Litvaniji od 10,7 posto, dok su najniže stope registrovane na Malti, 2,6 posto , i u Portugalu 2,8 posto.

Visoka stopa rasta potrošačkih cijena u eurozoni proteklih mjeseci glavna je tema u menadžerskim krugovima u kojima se raspravlja o tome da li bi Evropska centralna banka (ECB) trebalo da zauzme agresivniji stav u borbi protiv inflacije.

ECB je prošlog mjeseca saopćila da će do kraja marta okončati korona program kupovine obveznicama, uveden prije dvije godine kada je izbila pandemija, ali je istovremeno obećala da će nastaviti sa kupovinama u okviru drugog, redovnog programa podsticaja tokom 2022.

Euro je ojačao jučer za 0,2 posto prema dolaru, i trgovao se na nivou od oko 1,131 dolara do sredine jutra.

klix.ba

tačno.net
Autor 8.1.2022. u 14:20