Eksplozija u turskom rudniku: uzrok još nepoznat, 284 mrtvih

tačno.net
Autor 16.5.2014. u 13:17

Eksplozija u turskom rudniku: uzrok još nepoznat, 284 mrtvih

“Nije riječ o nebrizi”, izjavio je Akin Celin, direktor proizvodnje tvrtke Soma Komur Isletmeleri A.S. na konferenciji za tisak u Somi, ističući da je eksplozija ugljene prašine mogla biti uzrok požara koji je zahvatio dijelove rudnika

SOMA – Privatna tvrtka koja eksploatira rudnik ugljena u Somi na zapadu Turske, gdje je u utorak u nesreći poginulo 284 rudara a 18 ih je još uvijek pod zemljom, objavila je u petak da je točan uzrok požara još uvijek nepoznat ali da je visoka temperatura uzrokovala djelomičan kolaps postrojenja u rudniku.

“Nije riječ o nebrizi”, izjavio je Akin Celin, direktor proizvodnje tvrtke Soma Komur Isletmeleri A.S. na konferenciji za tisak u Somi, ističući da je eksplozija ugljene prašine mogla biti uzrok požara koji je zahvatio dijelove rudnika.

Eksplozija prašine je brzo sagorijevanje čestica u zraku u ograničenom području. Ugljena prašina je značajna opasnost u rudniku.

Drugi dužnosnik tvrtke Ramazan Dogru odbacio je tezu o kratkom spoju na transformatoru u oknu, što se ranije spominjalo kao mogući uzrok nesreće.

“To nema veze s transformatorom”, kazao je on, objašnjavajući da će točan uzrok incidenta biti poznat kad se skupe svi podaci i provede temeljita istraga. “Ne znamo kako je došlo do te nesreće”, dodao je on.

Direktor tvrtke Alp Guerkan je spomenuo “nevjerojatnu tragediju” ustvrdivši da rudnik poštuje sve sigurnosne norme.

Glasnogovornik turske vladajuće stranke AKP-a rekao je da je u posljednjih pet godina u rudniku u Somi bilo 11 inspekcija te da nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u ispunjavanju sigurnosnih normi i standarda.

“U tom je rudniku bilo 11 temeljitih inspekcija od 2009. godine “, rekao je glasnogovnornik AKP-a Huseyin Celik na tiskovnoj konferenciji u Ankari.

Novi list

tačno.net
Autor 16.5.2014. u 13:17