Ekstremisti zapalili desetljećima staru biblioteku u Tripoliju

tačno.net
Autor/ica 4.1.2014. u 12:21

Ekstremisti zapalili desetljećima staru biblioteku u Tripoliju

Desetljećima stara biblioteka u vlasništvu grčkih pravoslavnih svećenika u Tripoliju, većinski sunitskom gradu, zapaljena je u petak, kazao je pripadnik sigurnosnih snaga, prenosi “Index.hr”.

“Nepoznati napadači zapalili su biblioteku Saeh u Tripoliju, pri čemu je uništeno dvije trećine od oko 80.000 knjiga i rukopisa koji su tamo smješteni”, rekao je izvor za AFP pod uslovom anonimnosti.

“Međutim, strahuje se da je voda koja se koristila za gašenje uništila još više knjiga”, dodao je.

Napad je uslijedio dan nakon što je “u jednoj knjizi u knjižnici otkriven letak uvredljivog sadržaja za islam i poslanika Muhameda”, kazao je izvor.

“Nakon toga se vlasnik knjižnice, otac Ibrahim Surouj, sastao s islamskim vođama u Tripoliju. Postalo je jasno da svećenik nema nikakve veze s letkom pa su demonstracije koje su bile planirane u znak prosvjeda zbog tog incidenta otkazane. Zatim je u petak navečer biblioteka zapaljena”, rekao je.

Biblioteka se nalazi u historijskom centru Tripolija, drugom po veličini gradu u Libanonu i mjestu čestih nasilja povezanih sa Sirijom, odnosno sukoba između pripadnika sunita i manjinskih alavita koji podržavaju režim Bašara al-Asada u Damasku.

tačno.net
Autor/ica 4.1.2014. u 12:21