Skupi razvod

Emir od Dubaija mora bivšoj supruzi platiti pola milijarde funti

Ani/DPA/AFP
Autor 28.12.2021. u 10:49

Emir od Dubaija mora bivšoj supruzi platiti pola milijarde funti

Foto: Amr Nabil/DPA

Princeza Haja pobjegla je sa svojim kćerkama od bivšeg supruga u London. U tamošnjem procesu za razvod sud je odlučio: Šeik mora platiti rekordnu sumu.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Pola milijarde funti (oko 590 miliona evra) emir od Dubaija mora platiti svojoj bivšoj supruzi, princezi Haji i njenoj djeci, odlučio je britanski sud u jednoj odluci o razvodu.

Haja, 47 godišnja princeza pobjegla je 2019. sa svoje dvoje djece od emira, šeika Muhameda bin Rašida al-Maktuma u London. Emir od Dubaija je premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata. Prošle godine osuđen je zbog otmice i mučenja.

Princezi Haji su prijetili smrću – i zbog toga što je ispoljila brigu za svoje dvije odrasle kćerke koje su bez uspjeha pokušavale da se oslobode uticaja svoga oca. Za sebe samu zatražila je zaštitu od napada. Prošle godine sud u Londonu je utvrdio da je emir prije toga naredio otmicu obje kćerke.

Princeze silom dovedene u Dubai

Princeza Šemsa je 2000. iz Cambridge-a silom odvedena u Dubai nakon što je pokušala da se odvoji. Latifa, njena mlađa sestra, je 2018. pri pokušaju bijega uhvaćena i silom odvedena u Dubai, čime je postala internacionalno poznata. U posljednje vrijeme na osnovu fotografija sa odmora postoje špekulacije da bi Latifa mogla u međuvremenu koristiti više slobode.

Šeik je prigovore stalno odbacivao. Ipak, sud je u oktobru utvrdio da je on dao nalog da se mobitel njegove bivše supruge nadzire sa softverom Pegasus.

Sudija na Višem sudu naglasio je u utorak u Londonu da najveća opasnost za princezu Haju i njenu djecu dolazi od emira od Dubaija. Ona će cijeloga života biti izložena opasnostima bilo od bivšeg supruga, bilo od terorista.

Suma koju je londonski Viši sud odredio šeiku Muhamedu bin Rašidu al-Maktumu sastoji se otprilike od polovine plaćanja princezi Haji i plaćanja alimentacije za dvoje zajedničke maloljetne djece. Ovo važi kao najviša ikada određena suma na nekom britanskom sudu za razvode.

manager-magazin.de

Ani/DPA/AFP
Autor 28.12.2021. u 10:49