EP traži da Marine Le Pen vrati 340.000 eura

tačno.net
Autor 1.11.2016. u 10:35

EP traži da Marine Le Pen vrati 340.000 eura

Evropski parlament tražit će od Marine Le Pen, predsjednice francuskog desničarskog Nacionalnog fronta, da vrati gotovo 340.000 eura koji su plaćeni dvojici njenih saradnika dok su se oni navodno bavili partijskim poslovima, javlja AFP pozivajući se na neimenovane izvore.

Le Pen, inače euroskeptik, osumnjičena je da je ilegalno davala plate dvojici pomoćnika dok su radili na pitanjima koji nemaju veze da njenom ulogom kao poslanice parlamenta Evropske unije, rekli su AFP-u jedan funkcioner parlamenta i još jedan izvor.

“Parlament zna da mora početi vraćati pomenutu sumu od Marine  Le Pen,” rekao je izvor iz parlamenta koji je tražio da ostane anoniman.

Jedan drugi izvor je rekao da je Le Pen, koja je jedan od glavnih kandidata za predsjedničke izbore u Francuskoj iduće godine, propustila da odgovori u predviđenom roku koji je istekao 30. septembra.

Odbija saradnju

Njen advokat Marcel Ceccaldi rekao je AFP-u da će njegova klijentica odbiti da sarađuje dok prvo ne dobije pun izvještaj o tom pitanju od Evropske kancelarije za borbu protiv prevare (OLAF).

OLAF je pokrenuo sličan predmet i protiv njenog oca Jean Mariea Le Pena, koji je također član Evropskog parlamenta.

EU traži da Jean Marie Le Pen plati 320.000 eura plaćenih njegovom pomoćniku u parlamentu.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 1.11.2016. u 10:35