Erdoan u Berlinu: Novi početak ili stara neslaganja?

RSE
Autor 28.9.2018. u 09:31

Erdoan u Berlinu: Novi početak ili stara neslaganja?

Foto: RFE/RL

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan stigao je u posetu Nemačkoj koja ima za cilj da smanji napetosti između dva NATO saveznika u periodu kada turski ekonomski problemi uzrokuju sve veću zabrinutost i kada je Evropi potrebna podrška Ankare u smanjenju priliva migranata.

Svetski mediji podsećaju na razloge zaoštravanja odnosa između ali navode i razloge koji bi mogli dovesti do njihovog eventualnog poboljšanja, dok međunarodne organizacije traže da pokrene pitanje kršenja ljudskih prava u Turskoj.

Cilj posete jačanje odnosa dve zemlje

Putovanje turskog predsednika je njegova prva formalna državna poseta Nemačkoj, koja je dom za više od tri miliona ljudi turskog porekla. Međutim, sve autoritarniji turski čelnik izaziva nepoverenje širom političkog spektra u Nemačkoj, koja je poslednjih godina imala problematične odnose s Ankarom, piše Asošijejted pres(Associated press).

“Situacija je eskalirala do te mere da je Erdoan nazvao nemačke vodeće stranke “neprijateljima Turske” i optužio zvaničnike u Berlinu da se ponašaju kao nacisti.

Istovremeno, dve zemlje prepoznaju zajedničke strateške interese, a dvoje lidera pokazali su spremnost da zakopaju ratne sekire uoči posete koja traje do subote”, ocenuje AP.

Erdoan će posetu završiti u Kelnu, gde službeno otvara novu džamiju koju je izgradila grupa povezana sa Turskom.

Demonstracije protiv turskog predsednika očekuju se kako u Berlinu tako i u Kelnu, a Amnesty International je pozvao Merkel da iskoristi sastanke s Erdoanom kako bi se rešila “dramatična situacija s ljudskim pravima” u Turskoj.

Erdoan Nemačkoj: Proglasite Gulenovu organizaciju terorističkom

Turski predsednik uoči posete Nemačkoj, pozvao je da se pokret Fetulaha Gulena(Fethullah Gulen), koji Turska krivi za pokušaj državnog udara 2016. godine, proglasi kao teroristička organizacija, navela je agencija Rojters (Reuters).

“Nemačka je prethodno odbila taj zahtev, ukazujući kako je potrebno više dokaza koji povezuju mrežu sledbenika klerika koji živi u Sjedinjenim državama, koju Turska označava Gulenovom terorističkom organizacijom (FETO), sa neuspelim pokušajem rušenja turske vlade,” podseća Rojters i prenosi još neke detalje Erdoanove izjave:

“Cilj nam je povećati naše trgovačke i ekonomske veze. Radi prosperiteta i budućnosti obe zemlje, povećajmo zajedničke interese i smanjimo naše probleme”.

“Treba mu novac i nada se da će ga dobiti od Nemačke,” izjavio je bivši lider Zelenih Cem Ozdemir, kritičar Erdoana koji je, kao najznačajniji nemački političar turskog porekla, redovno satanizovan u turskim provladinim medijima.

“Erdoan se mora suočiti s činjenicom da je opozicija deo politike u Nemačkoj, a ne zatočena ili ućutkana kao u Turskoj,” rekao je on u intervjuu za Die Welt.

Erdoan traži podršku i saradnju u Nemačkoj

Cilj ove državne posete za Nemačku, kažu zvaničnici, je normalizovati zategnute odnose s važnim partnerom NATO-a na jugoistoku Evrope, ali, kako piše Njujork Tajms (The New York Times), poseta takođe naglašava da, volela ga ili ne, Evropa mora pregovarati sa Erdoanom. Turska stabilnost – i ekonomski i geopolitički – ostaje strateški prioritet Nemačke i Evrope:

“Ono što je Erdoanu potrebno je ekonomska podrška, a ono što je potrebno Merkelovoj je da Turska ostane ekonomski stabilna i da turski lider nastavi da zaustavlja priliv izbeglica i migranata koji prolaze kroz njegovu zemlju iz ratom razorenih zemalja – bilo da je reč o Siriji, Iraku ili Avganistanu – pitanje koje je postalo kancelarkina Ahilova peta.”

Njujorški dnevnik podseća i da je Nemačka ogorčena Erdoanovim ponašanjem, i zatvaranjem nemačkih građana i pretnjama koje su se odnosile na popis njihovih poslova u Turskoj, pa je prošlog leta najavila promenu politike čime je ograničila evropsku ekonomsku pomoć Turskoj.

Analitičari kažu kako je politika bila delotvorna, iako turski zvaničnici tvrde da se raspoloženje smirilo, jer su nemački i turski izbori sada prošli.

Berlinski cilj za Erdoana: Moliti Merkel

Turski predsednik će se sresti sa ljutitim glasovima u Nemačkoj, ali se mora fokusirati na smirivanje jednog, piše Blumberg (Bloomberg) i dodaje da će za Erdoana, koji je navikao na toplije dobrodošlice na svojim putovanjima, ova poseta biti test rezervisanosti, u čemu se on ne oseća baš najbolje.

“To mu može pomoći da se podseti šta je njegov glavni cilj: da popravi odnos sa kancelarkom Angelom Merkel. S obzirom na složen odnos Turske sa SAD-a – rukovanje Erdoanom i predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) u Njujorku ove nedelje nije doprinelo ništa za rešavanje tenzija – njemu očajnički trebaju bolje ekonomske i političke veze sa Evropom, a posebno sa Nemačkom.“

Blumberg tvrdi i da ono što će verovatno više mučiti Erodana je otvoreno neprijateljstvo mnogih nemačkih političkih elita.

“Nekoliko zakonodavaca odbilo je poziv za zvaničnu večeru u petak čiji je domaćin predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Valter Steinmeier), navodeći kao razlog za to rastuću autoritarnu tendenciju Erdoana i njegovo zatvaranje nemačkih građana.“

U tekstu se navodi i da je pre posete Erdoan zvučao još pomirljivije, tvrdeći da želi da vrati vreme unazad.

“Merkelova će verovatno zauzeti čvrst stav u njihovim razgovorima. Njeni koalicioni partneri rekli su da ne treba propustiti bilo kakvu priliku da razgovaraju o “kritičnim pitanjima” između Njemačke i Turske…

Ta pitanja se kreću od sudbine preostalih nemačkih državljana koji su još uvijek zarobljeni u Turskoj do demokratskih institucija i ljudskih prava. Erdoan bi se uvek narogušio kad god su ova pitanja pokrenuta. Međutim, u najboljem interesu njegove zemlje je da demonstrira predsedničku poniznost.“

Osetljiv Erdoan menja ploču za Berlin

Portal Politiko (Politico) navodi da se u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Berlinu od 2014. godine, turski predsednik nada da će pritisnuti dugme za resetovanje tursko-nemačkih odnosa u nastojanju da ublaži rastuće diplomatske i ekonomske probleme njegove zemlje.

“Veze između dve zemlje, koje su već uzdrmane zbog neslaganja oko pitanja koja se tiču nastojanja Turske da se pridruži Evropskoj uniji poput genocida nad Jermenima, naglo su se pogoršale u prethodne dve godine, dok je Erdoan transformisao Tursku u sve autoritarniju državu,“ objašnjava Politico i dodaje:

“Ali za predsednika Turske došlo je vreme da se fokusira na budućnost… Međutim, Erdoanova iznenadna želja za zbližavanjem nije zasnovana na pokajanju. Ankara se bori sa sve gorom valutnom krizom: turska lira izgubila je trećinu svoje vrednosti od početka ove godine. Inflacija je u porastu i trenutno iznosi 18 procenata.“

Politiko prenosi i ocenu Sinana Ulgena, bivšeg turskog diplomate, koji je rekao da će Erdoan verovatno iskoristiti Berlinsku posetu da “ispipa teren” i istraži da li je Nemačka spremna da finansijski podrži Ankaru u slučaju daljeg ekonomskog opadanja.

“Ali u Berlinu malo je želje za pružanje finansijske pomoći Turskoj… Štaviše, finansijska pomoć za Tursku verovatno bi dovela do nemira u Nemačkoj. Čak i odluka vlade da primi Erdoana u državnu posetu, bila je oštro kritikovana.“

Prazne stolice i pune ulice: Nemačka se sprema za turskog lidera

Za četvrtak se sprema velika grmljavina kada turski predsednik dođe u grad. On će otvoriti džamiju u Kelnu i susresti se sa političarima i drugim glavešinama u Berlinu. Znak da se očekuju nevolje je taj da je policijskim službenicima zabranjeno da uzimaju dan odmora tokom posete – sve će biti u pripravnosti zbog planiranih demonstracija, ocenjuje portal Handelsbaltt global.

Portal navodi i da je Erdoanova poseta važna jer je Nemačka glavni ekonomski partner Turske, a najveća populacija Turaka van Turske živi u Nemačkoj.

„Mnogi su glasali za Erdoana na prošlim izborima. Svestan nevolja, Erdoan je pustio na slobodu nekoliko Nemaca koji su uhapšeni u Turskoj. Ali, dok on gradi nove zatvore za smještaj kritičara na koje se obrušio, ovde je šansa za Berlin da ga bocne po pitanju poštovanja ljudskih prava.“

RSE

RSE
Autor 28.9.2018. u 09:31