Erdogan: Potražit ćemo alternativu Evropskoj uniji u savezu sa Rusijom

tačno.net
Autor/ica 26.1.2013. u 16:26

Erdogan: Potražit ćemo alternativu Evropskoj uniji u savezu sa Rusijom

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan kritizirao je odnos Evropske unije (EU) prema Turskoj.

Gostujući u programu jedne tamošnje televizje u Turskoj premijer Erdogan rekao je da  ”mi nemamo namjeru da zaboravimo ili blokiramo evropske reforme”.

”Naši zvaničnici stalno putuju u Evropu i redovno nas izvještavaju o napretku sa EU. Međutim, EU nije otvorena i potpuno jasna u odnosima prema Turskoj. Ona nas želi zaboraviti, ali se nekako ustručava i ne može nikako da nas zaboravi. Neka nam jasno kažu šta žele s nama. Neka više jasno kažu pa da znamo šta nam je činiti. Samo pričaju i nikako da nam kažu nešto konkretno”, izjavio je turski premijer.

Turska će, dodao je Erdogan, potražiti alternativu EU jer se ”desilo mnogo negativnih stvari u odnosima EU i Turske”.

“Zbog svih negativnosti s EU moramo tražiti alternativu za naših 75 miliona građana. Nedavno sam i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu rekao da smo spremni da uđemo u Šangajsku organizaciju za kooperaciju (SCO). Rekao sam da želimo postati članica SCO-a pa da EU-u kažemo: ”Zbogom”. Da se rastanemo”. istakao je Erdogan.

Šangajska organizacija za kooperaciju (SCO) je međudržavna organizacija za sigurnost koju su 2001. godine u šangaju osnovali lideri Rusije, Kine, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana.

 

tačno.net
Autor/ica 26.1.2013. u 16:26