Erdogan putuje u Rusiju u posjetu Putinu

tačno.net
Autor 9.8.2016. u 09:09

Erdogan putuje u Rusiju u posjetu Putinu

Posjeta Rusiji i razgovori s Putinom bit će prvo Erdoganovo putovanje u inostranstvo nakon propalog puča.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan putuje u Rusiju gdje će se sastati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a u sklopu napora za obnavljanje veza pokidanih turskim obaranjem ruskog borbenog zrakoplova iznad Sirije krajem prošle godine.

Agencija AP navodi da Erdogan stiže u Rusiju u vrijeme sve napetijih odnosa Turske s njezinim tradicionalnim saveznicima u SAD-u i Europi nakon obračuna vlasti u Ankari s osumnjičenima za propali puč 15. srpnja.

Ukazuju i kako će posjet šefa turske države Sankt Petersburgu i razgovori s Putinom biti prvo Erdoganovo putovanje u inozemstvo nakon propalog puča.

AP ocjenjuje da su i Turska i Rusija, države koje su nekada jedna drugu nazivale strateškim partnerima, pogođene razdorom u odnosima koji je trajao skoro sedam mjeseci i u kojima su ruska zabrana prodaje turističkih paket- aranžmana za Tursku i embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda zadali bolan udarac toj mediteranskoj zemlji.

I Moskva je platila cijenu jer su projekt ruskog plinovoda prema Turskoj i drugi unosni poslovi ostavljeni po strani.

‘Nova stranica rusko-turskih veza’

Uoči posjeta Rusiji, Erdogan je ruskoj agenciji TASS dao intervju u kojem je poručio kako želi krenuti iznova u odnosima s Rusijom i obnoviti suradnju u mnogim sektorima.

Erdogan je u više navrata u tom intervjuu govorio o Putinu kao “dragom” ili “poštovanom” i nazvao ga prijateljem.

Naglasio je da je njegov posjet novi putokaz u bilateralnim odnosima gdje će se krenuti od nule.

“Bit će otvorena nova stranica rusko-turskih veza. Ta nova stranica uključit će vojnu, ekonomsku i kulturnu suradnju”, rekao je Erdogan.

Po njemu, to će biti “povijesni posjet, novi početak”.

“Naše zemlje imaju mnogo toga uraditi zajedno”, najavio je Erdogan.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 9.8.2016. u 09:09