EU će pomoći Tunisu u borbi protiv terorizma

tačno.net
Autor 21.7.2015. u 09:03

EU će pomoći Tunisu u borbi protiv terorizma

Evropska unija se u ponedjeljak saglasila da pomogne Tunisu u borbi protiv islamskih ekstremista i da podrži privredu te zemlje, te da poveća kvote za količinu maslinovog ulja Tunis koje smije da proda na evopskom tržištu.

Nekoliko modaliteta saradnje dogovoreno je prilikom jučerašnjeg susreta šefova diplomatija EU sa premijerom Tunisa Habibom Esidom.

U saopštenju, ministri EU su izrazili solidarnost sa tom sjevernoafričkom zemljom u kojoj je prošlog mjeseca u terorističkom napadu u mediteranskom izletištu Sus ubijeno 38 turista, uglavnom građana Unije.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini izjavila je da je u interesu samih Evropljana da pomognu Tunisu i demokratski izabranim vlastima te zemlje.

Na sastanku šefova diplomatija EU razmotrena je i situacija u Libiji, gdje su navodno u kampovima džihadista obučavani mnogi naoružani ekstremisti koji su se zatim infiltrirali u Tunis.

EU se nada i uspostavljanju nacionalne vlade u Libiji, sa kojom bi mogli biti sklopljeni sporazumi o mjerama za smanjivanje broja migranata koji sa obala Libije isplovljavaju za Evropu.

RSE

tačno.net
Autor 21.7.2015. u 09:03