EU kompanijama: Ne očekujte pomoć kao tokom pandemije

tačno.net
Autor 29.3.2022. u 08:57

EU kompanijama: Ne očekujte pomoć kao tokom pandemije

foto: Reuters

Velika je razlika između situacije koju su izazvale sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i pandemije kada je puno više kompanija bilo pogođeno ‘lockdownom’, poručila je povjerenica Margrethe Vestager.

Sankcije Rusiji i visoki računi za energiju ne utječu na kompanije kao pandemija, izjavila je Margrethe Vestager, povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje, upozorivši ih da ne trebaju očekivati hiljade milijardi eura državne pomoći, javlja Reuters.

Prošle sedmice Vestager je ublažila propise o državnim potporama, najavivši kompanijama do 400.000 eura financijske pomoći i kompenzaciju do 30 posto troškova energije, nakon što se veliki broj njih požalilo na poremećaje u lancima snabdjevanja.

“Velika je razlika između sadašnje situacije, koju su izazvale sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, i pandemije kada je puno više kompanija bilo pogođeno zaključavanjem gospodarstava. To će ograničiti iznos pomoći koja će ovaj put biti dodijeljena”, izjavila je Vestager za Reuters.

Tokom pandemije odobreno 3.000 milijardi eura pomoći

Na pitanje hoće li vlade Europske unije na kraju ponovno ubrizgati hiljade milijardi eura u kompanije pogođene sankcijama, Vestager je odgovorila: “Tek smo na početku te priče, ali mislim da neće”.

“Zato što u aktualnoj situaciji nemamo opću intervenciju države u tržište, države se ne upliću i ne govore svima u osnovi da hiberniraju”, objasnila je europska povjerenica.

Vestager je do sada odobrila više od 3.000 milijardi eura pomoći kompanijama pogođenim pandemijom, prema ublaženim propisima koji su na snazi dvije godine.

Ponovila je i da ublaženi propisi neće ostati na snazi dulje no što je predviđeno. “Ključan dio privremenog pandemijskog okvira predviđa njihovo gašenje sredinom godine”, dodala je Vestager.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 29.3.2022. u 08:57