EU podržava odricanje od patenata za vakcine, Nemačka i farmacuetske kuće protiv

tačno.net
Autor/ica 7.5.2021. u 08:43

EU podržava odricanje od patenata za vakcine, Nemačka i farmacuetske kuće protiv

foto: ATAImages/PIXSELL

Nemačka je izrazila protivljenje američkom predlogu za odricanje od patenata za vakcine protiv Covid-19, istakavši da njihovo postojanje ne ometa proizvodnju.

Nemačka vlada je saopštila da je “zaštita intelektualnog vlasništva izvor inovacija i takva mora da ostane”, prenosi BBC.

Evropska unija je ranije naveila da je spremna da razgovara o predlogu, a neke države su mu pružile punu podršku.

Nemačka vlada je saopštila u četvrtak da će predlog koji podržavaju SAD imati “značajne implikacije na proizvodnju vakcina u celini”.

“Ograničavajući faktori u proizvodnji vakcina su kapaciteti i visoki standardi kvaliteta, a ne patenti”, navodi Vlada Angele Merkel, dodajući da farmaceutske kompanije već rade sa partnerima na povećanju proizvodnje.

Nemačka je najveća ekonomska sila EU i središte velikog farmaceutskog sektora, uključujući BioNTech koji je razvio jednu od najčešće korišćenih vakcina protiv koronavirusa.

EU spremna na odricanje od patenata

Saopštnje nemačke vlade je usledilo nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) izjavila da je evropski blok “spreman da razgovara” o predlogu za odricanje od patenata.

Ona je prethodno bila protiv ukidanja prava na intelektualnu svojinu, rekavši za “Njujork tajms” (The New York Times) pre samo nekoliko nedelja da “uopšte nije pristalica odricanja od patenata”.

Francuski predsednik Emmanuel Macron rekao je da se “apsolutno zalaže” za globalno odricanje od intelektualnog vlasništva, iako takav potez neće rešiti problem pristupa vakcinama. Ta zaštita daje kompanijama koje su razvile vakcine posebna prava o tome kako se patenti koriste.

Čak i ako se ta zaštita intelektualne svojine ublaži, proizvođači u mestima poput Afrike sada nisu opremljeni za izradu vakcina protiv COVID-19 – pa bi umesto toga prioritet trebalo dati njihovim donacijama, rekao je Makron.

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo rekao je da njegova zemlja podržava suspendovanje patenata, dok je nemački ministar zdravlja Jens Špan istakao da deli cilj američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da se celom svetu obezbede vakcine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin takođe je podržao ovu ideju.

„Iz Evrope čujemo ideju koja, po mom mišljenju, zaslužuje pažnju – naime, da se u potpunosti ukine zaštita patenta za vakcine protiv Covid-19“, rekao je Putin.

Bajdenova administracija je u sredu (5. maj) najavila podršku odricanju od zaštite intelektualne svojine za vakcine protiv COVID-19.

Američka predstavnica za trgovinu Katerin Taj (Katherine Tai) saopštila je vladinu poziciju u trenutku kada Svetska trgovinska organizacija razgovara o ublažavanju globalnih trgovinskih pravila kako bi se omogućilo većem broju zemalja da proizvode više vakcina.

“Administracija snažno veruje u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali u cilju okončanja ove pandemije podržava odricanje od te zaštite za vakcine protiv COVID-19”, navela je Taj.

“Ovo je globalna zdravstvena kriza, a vanredne okolnosti u vreme pandemije zahtevaju vanredne mere”, dodala je.

Međutim, upozorila je da će biti potrebno vreme da se postigne potreban globalni “konsenzus” za odricanje od zaštite prema pravilima Svetska trgovinska organizacija (STO).

Indija i Južna Afrika, koje su u oktobru predoložile u STO-u privremeno odricanje od zaštite patenata za vakcine, na čelu su inicijative koja stiče široku podršku dok pandemija nastavlja da pustoši svetom. Oni su revidirali prethodni predlog kako bi ga učinili prihvatljivijim u STO.

Prema Sporazumu o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine (TRIPS), postoji prostor za ukidanje zaštite na patente za lekove u slučaju nužde.

Tedros Adanom Gebrejesus (Adhanom Ghebreiesus), direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO), nazvao je američku najavu “monumentalnim trenutkom” u borbi protiv COVID-19.

„Posvećenost @POTUS-a Joe Biden-a i @USTradeRep @AmbassiTai da podrže odricanje od zaštite intelektualne svojine na vakcinama moćan je primer koji daje američko rukovodstvo u suočavanju sa globalnim zdravstvenim izazovima“, napisao je Tedros na Tviteru.

Ali, Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača i udruženja izrazili su razočaranje.

„Kao što smo dosledno tvrdili, odricanje je jednostavan, ali pogrešan odgovor na ono što je složen problem“, navodi se u saopštenju ove grupacije. „Odricanje od patenata za vakcine protiv COVID-19 neće povećati proizvodnju niti omogućiti praktična rešenja potrebna za borbu protiv ove globalne zdravstvene krize,“ dodaje ova asocijacija.

Farmaceutski proizvođači kažu da je proizvodnja vakcina protiv koronavirusa složena i da se ne može pojačati ublažavanjem zaštite intelektualne svojine. Takođe navode da bi ukidanje zaštite moglo naštetiti budućim inovacijama.

RSE

tačno.net
Autor/ica 7.5.2021. u 08:43