EU pokreće istragu oko zlostavljanja migranata na hrvatskoj granici

M. Bačić
Autor 12.11.2020. u 10:35

EU pokreće istragu oko zlostavljanja migranata na hrvatskoj granici

foto: medium.com

Europska pravobraniteljica Emily O’Reilly pokrenula je istragu zbog manjka nadzora Europske komisije o zlostavljanju migranata na hrvatskim granicama prema BiH i Srbiji

Europska pravobraniteljica Emily O’Reilly pokreće istragu zbog nedovoljnog nadzora Europske komisije o zlostavljanju migranata na hrvatskoj granici. “Pokrenuli smo istragu vezano uz način na koji Europska komisija nadgleda i osigurava da hrvatske vlasti poštuju osnovna prava u kontekstu upravljanja operacijama na granici”, napisali su jučer na službenom profilu Europske pravobraniteljice na Twitteru.

Istraga će uslijediti nakon žalbe Amnesty Internationala (AI) protiv Europske komisije.

“Za nas je ovo vrlo ohrabrujuće jer smo stvarno uvjereni da će to prisiliti Europsku komisiju da puno ozbiljnije preuzme odgovornost”, rekla je za EUObserver Jelena Sesar, istraživačica pri AI. Dodala je i kako EK nije reagirala na stalne optužbe o ozbiljnim kršenjima hrvatskih vlasti na granici s Bosnom i Hercegovinom te Srbijom.

Kako je poznato, EK je Hrvatskoj 2018. godine osigurala 300,000 eura iz EU fondova za uspostavu nadzornih mehanizama. A taj sustav trebao osigurati da se ne krše prava migranata i tražitelja azila. Hrvatska je primila ukupno više od 30 milijuna eura za migrante i upravljanje granicom. O’Reilly će se, kako je rekla, u svojoj istrazi koncentrirati na mehanizme nadzora koje je financirala EU.

“Gotovo ništa od tih sredstava nije utrošeno za ono što je trebalo biti utrošeno”, rekla je Sesar. U žalbi koju je podnio AI stoji kako je teško razumjeti ili opravdati nevoljnost EK da provede istragu o kršenjima ovih prava. Brojna svjedočanstva koja su prikupile različite organizacije i mediji objavljuju se već godinama bez ikakvog efekta, dok hrvatske vlasti uporno negiraju svoju umiješanost.

Prošlog mjeseca je tako Danish Refugee Council (DRC) objavio fotografije izbjeglica koje su hrvatske vlasti navodno pretukle i seksualno zlostavljale. Prikupili su više od 70 svjedočanstava migranata i izbjeglica iz kampa u BiH, koji su, kao i mnogi prije njih, tvrdili da ih hrvatska policija nasilno protjeruje sa svog teritorija.

Hrvatske vlasti su i ovog puta odbacile optužbe, no Ylva Johansson, povjerenica EK za unutarnje poslove, krajem listopada rekla je da je ozbiljno primila ova izvještaj. Johansson je na Twitteru napisala kako će razgovarati o daljnjem razvoju nadzornih mehanizama koje su hrvatske vlasti uspostavile uz pomoć financijske podrške EK.

EK je tijekom ljeta objavila kako će poslati izaslanstvo na hrvatsku granicu kako bi provjerili da li hrvatski policajci poštuju fundamentalna prava, ali misija je odgođena zbog pandemije koronavirusa.

Portalnovosti.com

M. Bačić
Autor 12.11.2020. u 10:35