EU preti Izraelu diplomatskom izolacijom, Netanyahu zaoštrava retoriku

tačno.net
Autor 17.7.2013. u 11:24

Izraelski premijer Benyamin Netanyahu je oštro kritikovao Evropsku uniju zbog najave da će zaustaviti saradnju sa izraelskim institucijama izvan Zelene linije razgraničenja ukoliko ne dođe do skorog obnavljanja mirovnih pregovira sa Palestinom i poručio da se niko van Izraela neće miješati u pitanja granica te zemlje.

Netanyahu se nakon izjava iz EU o mogućim sankcijama sinoć sastao sa članovima svog kabineta, a u saopćenju izdatom kasno sinoć se navodi da je Izrael očekivao od EU-a da pokrene pitanja regionalne sigurnosti kao što su građanski rat u Siriji ili iransko nuklearno pitanje.

“Kao premijer ove zemlje neću dozvoliti da bilo ko naudi Izraelcima koji žive na Zapadnoj Obali, na planini Golan i u našem ujedinjenom glavnom gradu Jerusalemu. Nećemo prihvatiti nikakve instrukcije sa strane po pitanju naših granica. O toj temi se može razgovarati samo na direktnim pregovorima uključenih strana”, poručio je Netanyahu.

Lider opozicione Radničke partije Izraela Shelly Yacimovich je izrazila zabrinutost novonastalom situacijom i kazala da prijetnja diplomatske izolacije Izraela nije ništa manje opasna od prijetnje oružjem. Ona je pozvala premijera Netanyahua da bez oklijevanja sjedne za pregovarački stol sa Palestincima i postigne konačno rješenje tog pitanja.

I lider socijalističke Meretz partije Zehava Gal-On je na svom facebook profilu izjavila da je činjenica da Izrael uporno nastavlja s politikom nelegalne izgradnje jevrejskih naselja na palestinskoj zemlji uprkos svim upozorenjima međunarodne javnosti i da bi upravo ta naselja mogla dovesti Izrael do “kraja”.

Evropska unija je do sada izdvojila ukupno 750 miliona eura za ukupno 1.900 istraživačkih projekata na izraelskim univerzitetima. Taj iznos recipročan je iznosu od 40 odsto sredstava koje Izrael iz nacionalnog budžeta izdvaja za te svrhe. EU je ranije pokrenula inicijativu usvajanja sankcije za zabranu uvoza izraelskih proizvoda iz Zapadne Obale, ali je realizacija odgođena, jer su se čekali rezultati inicijative za ponovno pokretanje mirovnih pregovora koju je pokrenuo šef američke diplomatije John Kerry. I evropska komesarka za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton je za vrijeme prošlosedmične posjete Izraelu izvršila pritisak na izraelskog premijera da hitno prihvati mirovne pregovore koje zagovara SAD.

tačno.net
Autor 17.7.2013. u 11:24

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija