EU u Rimu obilježava 60 godina postojanja

tačno.net
Autor 25.3.2017. u 11:17

EU u Rimu obilježava 60 godina postojanja

Lideri Evropske unije (EU) pristižu u Rim u kojem će danas obilježiti 60 godina od potpisivanja Rimskog sporazuma, kojim je osnovana preteča EU, Evropska ekonomska zajednica.

Samitu će prisustvovati vođe 27 članica EU, bez Velike Britanije koja bi u srijedu trebalo da zvanično pokrene proces izlaska iz Unije.

Evropski lideri će na današnjem samitu pokušati da se dogovore o zajedničkim ciljevima i prioritetima i da nađu rješenje za izlazak iz krize, a trebalo bi da usvoje Rimsku deklaraciju u kojoj će izraziti posvećenost ujedinjenoj budućnosti.

Dokument će vjerovatno biti usvojen bez problema, pošto su Poljska i Grčka povukle svoje primjedbe veče prije samita, navodi AP.

U Rimu su danas na snazi bezbjednosne mjere tri puta jače nego što je uobičajeno za taj tip događaja, ne samo zbog prijetnje terorističkih napada već i zbog rizika da planirana okupljanja pristalica i protivnika EU izmaknu kontroli.

Lidere EU je veče prije samita u Vatikanu primio poglavar Rimokatoličke crkve.

Papa Franjo ih je pozvao da se odupru “lažnim oblicima bezbjednosti” koje obećavaju populisti, koji žele da se ograde zidovima, a da umjesto toga izgrade budućnost veće solidarnosti i jedinstva.

Evropljani su, rekao je papa, izgleda zaboravili “tragediju” zidova i podjela koja je inspirisala lidere prije više decenija da se nadaju boljoj budućnosti kroz ujedinjenje.

Papa je pozvao lidere EU da se ne zatvaraju uslijed ekonomskih problema, migrantske krize i opšteg nepovjerenja među običnim Evropljanima u projekat EU.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor 25.3.2017. u 11:17