EU uspostavila minimalno prisustvo u Kabulu

tačno.net
Autor 21.1.2022. u 09:52

EU uspostavila minimalno prisustvo u Kabulu

Foto: Wakii Koshar/AFP

Evropska unija je izvijestila da je ponovo uspostavila “minimalno prisustvo” svog osoblja u Kabulu da bi olakšala dostavljanje humanitarne pomoći Afganistanu, zemlji razorenoj ratom u kojoj su talibani prošlog ljeta ponovo preuzeli vlast.

“Naše minimalno prisustvo u Kabulu ne treba ni u kom slučaju da se smatra kao priznanje režima na vlasti”, napisao je u saopštenju Peter Stano, portparol šefa diplomatije EU Josepa Borrella.

On je rekao da je to jasno naznačeno talibanima na vlasti.

Nešto ranije, afganistansko Ministarstvo vanjskih poslova je preko portparola i Twittera objavilo da se ponovo otvara ambasada EU sa stalnim prisustvom u Kabulu, prvi put u pet mjeseci.

Stano je rekao da je EU počela ponovo uspostavljati minimalno prisustvo međunarodnog osoblja svoje delegacije, a cilj je da se olakša slanje humanitarne pomoći i nadzire humanitarna situacija.

Za sada ni jedna zemlja nije priznala vladu talibana. Međunarodna zajednica čeka da vidi kako talibani, islamistički fundamentalisti, namjeravaju vladati zemljom nakon što su tokom svoje prethodne vladavine od 1996. do 2001. u velikoj mjeri gazili ljudska prava.

Talibani daju uvjeravanja da su se modernizovali, ali su žene i dalje uglavnom isključene iz javnih službi, a srednje škole za djevojčice su uglavnom zatvorene.

Nekoliko zemalja, među kojima Pakistan, Rusija, Kina, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Iran, zadržali su otvorene svoje ambasade u Kabulu poslije pobjede talibana u zemlji sredinom augusta, ali te zemlje nisu priznale talibansku vladu.

Zapadne diplomatije počele su evakuisati svoje osoblje od prvog polugodišta 2021., kada su američke trupe počele konačno povlačenje iz Afganistana. Povlačenje se završeno krajem augusta haotičnom evakuacijom 120.000 ljudi nakon što su talibani brzometno osvojili zemlju.

RSE

tačno.net
Autor 21.1.2022. u 09:52