EU usvojio okvir za sankcioniranje kršenja ljudskih prava

tačno.net
Autor 8.12.2020. u 08:46

EU usvojio okvir za sankcioniranje kršenja ljudskih prava

foto: EPA

Novi režim omogućit će Evropskoj uniji da sankcionira kršenje ljudskih prava u zemljama poput Kine, Rusije, Irana ili Saudijske Arabije.

Evropski ministri vanjskih poslova usvojili su novi pravni okvir za sankcioniranje kršenja ljudskih prava u svijetu, po uzoru na američki zakon Magnicki.

Novi režim omogućit će EU-u da sankcionira kršenje ljudskih prava u zemljama poput Kine, Rusije, Irana ili Saudijske Arabije, prenosi Hina.

Prvi put u historiji EU ima pravni okvir koji joj omogućava da zamrzne imovinu i zabrani ulazak pojedincima koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava, kao i da uvede sankcije preduzećima, državnim i nedržavnim tijelima u bilo kojem širom svijeta.

Po uzoru na američki zakon Magnicki

Sankcije se mogu izreći odgovornima za genocid, zločine protiv čovječnosti i druga teška kršenja ljudskih prava, poput mučenja, ropstva, vansudskih ubistava i samovoljnog lišenja slobode ili pritvora.

Novi pravni okvir je donesen po uzoru na američki zakon Magnicki, prema ruskom advokatu Sergeju Magnickom, koji je uhapšen 2008. godine, nakon što je utvrdio da su ruski zvaničnici bili umiješani u velike porezne prevare.

Godinu kasnije umro je u zatvoru, gdje je bio zlostavljan.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 8.12.2020. u 08:46

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija