EU zabrinuta stanjem ljudskih prava u Turskoj

Gjeraqina Tuhina
Autor 13.9.2017. u 09:37

EU zabrinuta stanjem ljudskih prava u Turskoj

foto: Reuters

Evropski komesar nadležan za susednu politiku i pristupne pregovore Johanes Hahnje ocenio da tursko društvo prolazi kroz teške godine, stoga je težak i odnos Brisela prema tamošnjim vlastima. On je naglasio da je Evropska unija veoma zabrinuta stanjem ljudskih prava u Turskoj.

Na debati u Evropskom parlamentu o odnosima između EU i Turske, evropski komesar je upozorio zvaničnu Ankaru da Brisel neće ostati ravnodušan na konstantan pritisak na kritičke glasove u zemlji.

“Mi ne možemo, nećemo i nastavićemo da ne ignorišemo ove trenutne negativne događaje”, rekao je Hahn osvrćući se na poslednja hapšenja aktivista ljudksih prava u Turskoj, među kojima ima i državljana Evropske unije.

Turska strateški partner EU: Johannes Hahn

Turska strateški partner EU: Johannes Hahn

Međutim, bez obzira na nastalu situaciju i na zaoštravanje odnosa sa EU, Turska za Evropsku uniju prema rečima Johannesa Hahna, jeste sused i “ključni igrač u strateškom region za EU”.

“Mi smo partneri, ponekad teški partneri, ali sarađujemo zajedno u mnogim teškim pitanjima koja su fundamentalna kako za EU tako i za Tursku, počev od kontraterorizma, emigracije pa do Sirije”, izjavio je Hahn.

Johannes Hahn se zalaže za nastavak dijaloga sa zvaničnicima Ankare, kojeg ocenjuje da je od suštinske važnosti. On tvrdi da u dijalogu sa Turskom Brisel nastavlja da traži poštovanje najviših demokratskh standarda kojima se posvetila kao zemlja kandidat za EU i kao članica Saveta Evrope. Evropski komesar je mišljenja da je dijalog sa Ankarom neophodan i zato što to traže čak i većina aktivista za ljudska prava i predstavnici civilnog društva. Stoga, prema njemu, ovo treba imati u obzir posebno kada se razmatraju budući briselski koraci u odnosima sa Ankarom.

Turska je od 1995. godine zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU, istovremeno zemlja koja najduže uživa taj status u istoriji EU. Pristupni pregovori između Brisela i Ankare su počeli tek 2005. godine. Prošle godine, posle pokušaja puča, došlo je do zastoja, a Evropski parlament je u novembru 2016. pozvao na suspenziju pregovora. U toku debate u utorak uveče, predstavnici svih politčkih grupacija u Evropskom parlamentu su zatražili suspenziju pristupnih pregovora sa Turskom.

Šefovi država i vlada EU će na samitu u oktobru razmatrati dalji odnos sa zvaničnom Ankarom.

RSE

Gjeraqina Tuhina
Autor 13.9.2017. u 09:37

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija