EU želi da Iran potakne tranziciju u Siriji

tačno.net
Autor 29.4.2015. u 09:14

EU želi da Iran potakne tranziciju u Siriji

Šefica evropske diplomatije je pozvala Iran da ‘preuzme važnu ulogu u tranziciji koju će provesti sami Sirijci’.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini istaknula je da bi Iran mogao imati “važnu ulogu” u Siriji tako što bi “nagovarao sirijski režim da sudjeluje u političkoj tranziciji”.

Mogherini je potvrdila kako će o tome razgovarati i s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom koji, također, u New Yorku sudjeluje u radu konferencije o praćenju Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

Glavna tema razgovora sa Zarifom bit će, dodala je, sporni iranski nuklearni program i dovršenje okvirnog dogovora iz Lausannea do 30. lipnja.

Mogherini “očekuje uspješan razgovor” o tom pitanju, napose o ukidanju sankcija Teheranu, što je jedna od točaka neslaganja.

“Razgovarat ćemo i o regionalnim krizama i o konstruktivnoj ulozi Irana u pronalaženju rješenja za Siriju”, rekla je novinarima.

Ocijenila je da bi dogovor o nuklearnom programu mogao “odrediti put drukčijoj ulozi Irana u regiji”.

“Pozivamo Iran da preuzme važnu, ali pozitivnu ulogu kako bi pridobio (sirijski) režim za sudjelovanje u tranziciji koju će provesti sami Sirijci”, istaknula je.

Borba protiv krijumčara ljudi

Ponovila je da Europska unija “u cijelosti podupire” napore UN-ova posrednika Staffana de Misture, koji će početkom svibnja u Ženevi početi konzulatacije sa svim sudionicima sirijskog sukoba. Na te konzultacije je pozvan i Iran.

Mogherini je rekla i da je u UN-u imala niz susreta s predstavnicima zemalja u Vijeću sigurnosti prije nego se u srijedu u Washingtonu sastane s američkim kolegom Johnom Kerryjem i prije “puta u Kinu idućeg tjedna”.

EU želi dobiti odobrenje vijeća za uporabu sile protiv krijumčara odgovornih za pogibiju tisuća izbjeglica u Sredozemnome moru.

Istaknula je da će se svaka operacija radi suzbijanja priljeva izbjeglica koji idu preko Libije voditi “u partnerstvu” s libijskim vlastima.

“Ništa od onoga što priprema EU nije upereno protiv libijskog naroda i libijskih vlasti”, zaključila je Mogherini.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 29.4.2015. u 09:14