Eurogrupa neće pregovarati s Grčkom prije referenduma

tačno.net
Autor 2.7.2015. u 08:02

Eurogrupa neće pregovarati s Grčkom prije referenduma

Grčki premijer ponovo pozvao građane da kažu ‘ne’ mjerama štednje na referendumu u nedjelju.

Ministri finansija eurozone složili su se da nisu mogući daljnji pregovori s Grčkom o programu pomoći dok se u toj zemlji ne održi nedjeljni referendum, javljaju agencije.

Predsjednik eurogrupe Jeroen Dijsselbloem kazao je nakon telefonske konferencije da nema osnove za bilo kakve pregovore prije sljedećih nekoliko dana.

“Dobili smo prijedloge od grčkih vlasti da dopunimo prijedloge institucija. U ovom trenutku samo smo primili na znanje te prijedloge. Glavna odluka je s obzirom na sadašnju političku situaciju, odbacivanje ranih prijedloga, referendum koji će se održati u nedjelju i preporuku grčke Vlade da se glasa protiv, da ne vidimo osnove za dalnje pregovore u ovom trenutku. Neće biti novih razgovora ovih dana, ni na nivou eurogrupe ni između grčkih vlasti i institucija. Jednostavno ćemo čekati ishod referenduma u nedjelju i uzeti u obzir ishod toga referenduma”, rekao je Dijsselbloem.

“Eurogrupa je jedinstvena u odluci da se čeka ishod referenduma prije bilo kakvih daljnjih razgovora”, poručio je preko Twittera slovački ministar finansija Peter Kažimir.

Premijer Grčke Alexis Tsipras, poručio je u srijedu u televizijskom obraćanju naciji da će referendum o ponudi kreditora biti održan u nedelju, 5. jula, te da podržava građane da zaokruže ‘ne’ i usprotive se mjerama štednje.

Dodao je da se Evropa mora prestati ponašati na “nedmokratski način”, prenosi AP.

Rekao je da pregovori još traju i da će se, ako sa sastanka eurogrupe kasnije u srijedu bude upućena pozitivna poruka, odmah krenuti naprijed.

Opet je insistirao da referendum ne predstavlja glasanje o tome da li Grčka ostaje u eurozoni ili ne.

Dodao je i da su kreditori dali “bolje ponude” onda kada je saopćeno da će biti održan referendum.

Agencije

tačno.net
Autor 2.7.2015. u 08:02

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija