Europska komisija sprema nove sankcije protiv Rusije

tačno.net
Autor 31.8.2014. u 09:44

Europska komisija sprema nove sankcije protiv Rusije

“Vijeće je spremno donijeti nove mjere u svjetlu eskalacije sukoba u Ukrajini”, izjavio je Van Rompuy

BRUXELLLES – Čelnici Europske unije zadužili su Europsku komisiju da pripremi nove sankcije protiv Rusije zbog pogoršanja krize u Ukrajini, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy nakon završetka summita u Bruxellesu.

“Vijeće je spremno donijeti nove mjere u svjetlu eskalacije sukoba u Ukrajini”, izjavio je Van Rompuy na konferenciji za novinare. Komisija treba pripremiti nove mjere u roku od sedam dana, a onda se o tome trebaju očitovati zemlje članice.

“Bila je to duga rasprava, u kojoj je svatko imao nešto za reći”, rekao je nakon summita hrvatski premijer Zoran Milanović.

Na summitu je postignuta suglasnost o imenovanju poljskog premijera Donalda Tuska za novog predsjednika Europskog vijeća i talijanske ministrice vanjskih poslova Federice Mogherini za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku.

“Tusk je imao podršku iz zemalja srednje i istočne Europe bez obzira na stranačku pripadnost. Na kraju se nije ni glasovalo, postignut je konsenzus. Meni se čini da je taj prijedlog razuman i želimo mu sve najbolje”, rekao je Milanović.

Milanović je rekao da je u dva navrata razgovorao s novim predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudom Junckerom o resoru koji bi mogao dobiti hrvatski povjerenik Neven Mimica.

“Ima tu nekoliko resora koji uključuju regionalnu suradnju i more, pa ćemo vidjeti. Ja sam umjereni optimist, ali koji god resor dobije, uvjeren sam da će ga Mimica dobro raditi i više o tome ne mogu reći, ne mogu otkrivati detalja razgovora”, rekao je Milanović.

Bijela kuća je pohvalila u subotu spremnost Europskog vijeća da razmotri daljnje sankcije protiv Rusije zbog njezinih akcija u Ukrajini.

“Pozdravljamo današnji konsenzus Europskog vijeća oko davanja snažne potpore suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i pripreme razmatranja daljnjih sankcija idućih dana”, rekla je glasnogovornica Bijela kuće Caitlin Hayden. SAD radi s Europskom unijom na pripremanju daljnjih sankcija protiv Rusije, kazala je ona.

HINA

tačno.net
Autor 31.8.2014. u 09:44