Europske vođe razgovarale s Putinom o Siriji: Uskoro pokretanje političkih procesa

tačno.net
Autor 5.3.2016. u 10:30

Europske vođe razgovarale s Putinom o Siriji: Uskoro pokretanje političkih procesa

EUROPSKI vođe pozvali su u petak Vladimira Putina da iskoristi utjecaj svoje zemlje kako bi se održalo trajno primirje u Siriji i omogućio rad na dugoočekivanom političkom rješenju petogodišnjeg rata u toj zemlji, objavljeno je nakon videokonferencije čelnika Njemačke, Francuske, Britanije i Italije s ruskim predsjednikom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande, koji su se susreli u Parizu, telefonski su u petak razgovarali s Putinom gotovo tjedan dana nakon što je na snagu stupilo privremeno primirje u Siriji. “Želim naglasiti da je predanost primirju važna poruka koju je potvrdio ruski predsjednik”, kazala je Merkel.

Kremlj bi mogao iskoristiti utjecaj na Damask kako bi se održalo primirje, kazala je Merkel nakon videokonferencije u kojoj su sudjelovali i britanski premijer David Cameron i talijanski premijer Matteo Renzi.

“Na toj pozitivnoj dinamici u Siriji mora se graditi i pretvoriti primirje u trajni mir”

“Svi smo se suglasili da politički proces mora započeti što je moguće prije jer će on biti temelj preobrazbe”, dodala je Merkel.

“Glavna poruka europskih vođa Putinu je da pozdravljamo činjenicu što se čini da se to krhko primirje održava”, kazao je glasnogovornik britanskog premijera. “Na toj pozitivnoj dinamici u Siriji mora se graditi i pretvoriti primirje u trajni mir”, kazao je glasnogovornik o razgovoru koji je trajao 50 minuta.

Kremlj je u priopćenju napisao da je u razgovoru izraženo zadovoljstvo što se primirje poštuje i stvara ozračje za pokretanje političkog procesa u Siriji.

index.hr

tačno.net
Autor 5.3.2016. u 10:30