Europski sud odlučio: Crvenu zvijezdu ne može se zabraniti

tačno.net
Autor 8.12.2016. u 10:57

Europski sud odlučio: Crvenu zvijezdu ne može se zabraniti

Inicijativa za zabranom crvene zvijezde teško može proći u Hrvatskoj, bez obzira i na potencijalnu vruću želju zakonodavca. Naime, po presudi Europskog suda za ljudska prava iz 2008. godine (https://cases.legal/en/act-echr1-126476.html), crvena zvijezda se ne može tretirati isključivo kao simbol totalitarnog režima, a njeno isticanje je zaštićeno kao sloboda izražavanja, piše Novi list.

 Štoviše, u presudi se kaže kako čak ni propagiranje komunističke ideologije samo po sebi nije kažnjivo.

Slučaj je pokrenuo mađarski političar Attila Vajnai koji je dospio pred sud jer je 2003. godine na jednom političkom skupu, održanom inače na mjestu u centru Budimpešte gdje se nekada nalazio spomenik Karla Marxa, na reveru jakne imao crvenu petokraku. Dobio je uvjetnu kaznu na godinu dana za kazneno djelo isticanja komunističkog simbola u javnosti. Nakon što se Vajnai žalio Europskom sudu za ljudska prava, mađarska Vlada je na procesu u Strasborgu argumentirala kako je nošenje crvene zvijezde u javnosti “neprimjereno u odnosu na žrtve komunističkog režima”, te kako sve ideologije totalitarne prirode treba tretirati ravnopravno.

Simbol – zakonitog ljevičarskog pokreta

Europski sud za ljudska prava je, međutim, zaključio da nošenje crvene zvijezde u javnosti nije bilo namijenjeno propagiranju totalitarne ideologije. “To je bio samo simbol zakonitog ljevičarskog pokreta”, kaže se u presudi.

Štoviše, u pogledu samo crvene zvijezde i kršenja ljudskih prava počinjenih pod tim znakom, Europski sud za ljudska prava zauzeo je vrlo jasan stav.

“Simbol ne može se promatrati kao nešto što predstavlja isključivo komunističku totalitarnu vladavinu, kao što to implicira mađarska Vlada, navedeno je u presudi a prenosi Novi list.

N1

tačno.net
Autor 8.12.2016. u 10:57