Euroskeptik okuplja novu sljedbu

Autor 5.12.2011. u 09:27

Euroskeptik okuplja novu sljedbu

Bernard Connolly, najuporniji prorok propasti Europe, i danas nailazi na skeptičnu publiku. “Trenutna kreditna politika i mjere štednje dovest će do društvenih nemira”, govorio je Connolly ulagačima i zakonodavcima na konferenciji koja je ljetos održana u Los Angelesu. Istaknuo je da se Grčka, Italija, Portugal i Španjolska jednostavno neće moći oporaviti.

 

“Ne smijemo zaboraviti kako su sve te četiri zemlje osjetile građanski rat, fašističku diktaturu i revolucije. To je povijest”, zaključio je te glasom nadjačao podsmjehe i uzdahe Europljana u publici. “Takva nas budućnost čeka ako se nastavi maligno ludilo monetarne unije, a ove će države propasti do temelja.” Connolly već godinama upozorava da Europa srlja u katastrofu. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća radio je kao ekonomist u Europskoj uniji i surađivao na izgradnji okvira zajedničke valute, no otpušten je nakon što je izrazio suprotne stavove. Danas, dok europska dužnička kriza prijeti i Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, Connollyjeva tvrdnja da će podmetanje zajedničke valute toliko različitim državama završiti propašću pada na sve plodnije tlo. Hedge fondovi koji se žele okoristiti raspadom eurozone pretražuju njegova istraživanja u potrazi za važnim podacima. Ulagači koji su poslušali njegovo upozorenje kako se treba kloniti obveznica Grčke, Italije, Portugala i Španjolske, koje je deset godina ponavljao, danas si čestitaju. Pored toga, među njegovim su najvjernijim čitačima dužnosnici središnjih banaka izvan eurozone. Mark Carney, guverner Kanadske središnje banke, 2008. godine naveo je Connollyja uz Nouriela Roubinija sa Sveučilišta New York i Kennetha Rogoffa s Harvarda kao jednog od ekonomista koji su predvidjeli svjetsku financijsku krizu. Mervyn King, guverner Bank of England, sve glasnije progovara o problemima eurozone, a također je dugogodišnji sljedbenik Connollyjeva rada. Nicolas Carn, neovisni analitičar i financijski menadžer iz Londona, jedan je od Connollyjevih najvećih obožavatelja.

“Bernard je na mene snažno utjecao”, ističe Carn. “Oblikovao je moj stav o Europi i uvelike doprinio tijeku mojih ulaganja.” Connolly se kloni javnosti i odbio je dati komentar za ovaj članak. Njegova šutljivost, ali i bijes i strast koji ga pokreću, započela je 1995. godine, kad je ostavio posao u Europskoj komisiji kako bi napisao “Rotten Heart of Europe”. U knjizi je oštrim riječima popratio propast prethodnika eura, europskog mehanizma tečajne stope. Yra Harris, broker s Trgovačke burze u Chicagu, smatra da je Connollyjev rad zaslužan za dobit koju je ostvario prodajući talijanske obveznice. Harris ističe da su Connollyjevi izvještaji teški za čitanje; neki imaju preko 70 stranica, a u njima citira Hegela i Johna Stuarta Milla. A spoznaje mu nisu ni jeftine. Analitičari njegova ranga za čitav niz usluga koje nude mogu dobiti i po 100.000 dolara. No Harris je toliko uvjeren kako bi Connollyjeve ideje trebale doprijeti do šire publike da su on i njegov kolega Connollyjevu izdavaču ponudili 75.000 dolara za tiskanje 25.000 primjeraka Connollyjeve knjige “Rotten Heart of Europe”, koja više nije u tisku. James Aitken, bivši Connollyjev suradnik iz tvrtke AIG Financial Products, smatra da je Connollyju najveća želja pokušati spriječiti društvenu i političku katastrofu koja nam, po njegovu mišljenju, već kuca na vrata. “U strahu je”, kaže Aitken, voditelj tvrtke Aitken Advisors, koja se bavi istraživanjem za ulagače. “Vidi kamo ovo vodi i želi spriječiti ljudsku tragediju.”

 

The New York Times

Autor 5.12.2011. u 09:27