Eurostat: Stopa slobodnih radnih mjesta u EU stagnira

tačno.net
Autor/ica 20.12.2018. u 09:34

Eurostat: Stopa slobodnih radnih mjesta u EU stagnira

Viša stopa signalizira nepokrivenu potražnju, a manja tješnji odnos ponude i potražnje.

Stopa slobodnih radnih mjesta u Evropskoj uniji i eurozoni ostala je u trećem kvartalu nepromijenjena u odnosu na prethodna tri mjeseca dok je u Hrvatskoj blago smanjena, pokazuje izvještaj Eurostata.

Stopa iskazuje udio slobodnih radnih mjesta u ukupnom broju radnih mjesta i pokazatelj je odnosa ponude i potražnje na tržištu rada.

Viša stopa signalizira nepokrivenu potražnju, a manja tješnji odnos ponude i potražnje.

Na nivou Evropske unije sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta iznosila je u trećem kvartalu 2,2 posto, što znači da se nije mijenjala u prvih devet mjeseci ove godine, pokazao je nedavno izvještaj Eurostata.

Sektor industrije i graditeljstva

U trećem tromjesečju prošle godine iznosila je dva posto.

Promjena u trećem tromjesečju nije bilo ni u eurozoni, gdje je stopa slobodnih radnih mjesta iznosila 2,1 posto, kao i u periodu od početka godine.

U trećem tromjesečju 2017. iznosila je 1,9 posto.

Promatrano po sektorima, u EU je stopa slobodnih radnih mjesta u sektoru industrije i graditeljstva u trećem ovogodišnjem tromjesečju iznosila 2,1 posto, te 2,5 posto u uslužnom sektoru.

Sektor industrije i graditeljstva eurozone bilježio je u trećem tromjesečju stopu slobodnih radnih mjesta od dva posto, a sektor usluga 2,3 posto.

U Hrvatskoj je sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta pala u trećem kvartalu na 1,5 posto, s 1,9 posto koliko je iznosila u periodu od aprila do juna.

Bilježi silazan trend od početka godine kada je iznosila 2,1 posto.

Zasebna tabela

U trećem tromjesečju prošle godine iznosila je 1,4 posto.

Slijede Kipar s povećanjem stope slobodnih radnih mjesta u trećem tromjesečju za 0,7 postotnih bodova u odnosu na isti period 2017, Finska s 0,6 postotnih poena višom stopom i Latvija i Holandija gdje je ona uvećana po pola postotnog poena.

U Belgiji, Irskoj, Španiji i Italiji stopa slobodnih radnih mjesta bila je nepromijenjena u odnosu na isti period prošle godine.

Nižu stopu radnih mjesta nego u istom periodu prošle godine bilježile su samo Estonija, za 0,4 postotna poena, i Litvanija, za 0,1 postotni poen.

Statistički ured EU-a izdvojio je Dansku, Francusku, Italiju i Maltu u zasebnu tabelu budući da njihovi podaci „nisu striktno uporedivi”, navodi se u izvještaju.

tačno.net
Autor/ica 20.12.2018. u 09:34