Eurozona odobrila treći program pomoći Grčkoj

tačno.net
Autor 15.8.2015. u 10:12

Eurozona odobrila treći program pomoći Grčkoj

Trogodišnji program pomoći, treći u zadnjih pet godina, moraju još odobriti nacionalni parlamenti nekih država članica, uključujući njemački Bundestag

Ministri financija eurozone odobrili su u petak treći program pomoći Grčkoj vrijedan 86 milijarda eura, kazali su europski diplomati.

“Današnji dogovor uklonit će neizvjesnost koja već predugo visi nad tom zemljom i eurozonom”, rekao je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, dodajući da će dogovor “stvoriti nova radna mjesta i obnoviti gospodarski rast.”

Trogodišnji program pomoći, treći u zadnjih pet godina, moraju još odobriti nacionalni parlamenti nekih država članica, uključujući njemački Bundestag.

Grčki parlament prihvatio ga je u petak ujutro.

Program predviđa dalekosežne gospodarske i socijalne reforme – reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava, liberalizaciju tržišta, privatizaciju, reformu javne uprave, suzbijanje porezne evazije, jačanje financijskog sustava i proračunske ciljeve kako bi se smanjio dug. Napredak će se ocjenjivati svaka tri mjeseca i program će se shodno tome prilagođavati.

Grčka u četvrtak mora platiti ratu duga ECB-u od 3,2 milijarda eura. U slučaju da joj pomoć do tada ne bude dostupna, postoji mogućnost da joj se odobri kredit za premošćivanje.

Nekoliko ministara financija tražilo je da MMF bude uključen u program, smatrajući njegovu tehničku potporu ključnom za provedbu reformi.

MMF je sudjelovao u prethodnim programima pomoći Grčkoj, kao i u pregovorima o novom programu, ali čeka odluku o ublažavanju grčkog duga prije nego odluči hoće li se uključiti.

O tome se, međutim, neće razgovarati do listopada, tek kada se program pomoći provede, što je “pomalo kvaka 22”, rekao je finski ministar financija Alexander Stubb.

HINA

tačno.net
Autor 15.8.2015. u 10:12