Evropa mora uraditi dvije stvari da bi pobijedila u trgovinskom ratu – to bi štetilo SAD a Trumpa bi razjarilo

 Will Martin
Autor/ica 7.7.2018. u 13:44

Evropa mora uraditi dvije stvari da bi pobijedila u trgovinskom ratu – to bi štetilo SAD a Trumpa bi razjarilo

Foto: AFP

Uredio: Ešref Zaimbegović

Trgovinski rat između Trumpove vlade i drugih zemalja prijeti da eskalira. Prema Citi Group New York ipak su upravo evropske firme one koje bi u ovome sporu mogle profitirati. Kako procjenjuje jedan tim eksperata oko Christiana Schulza iz Citi Group moglo bi od Trumpa inicirano povećanje carina biti konkurentska prednost za evropska preduzeća. „Pobjeda u trgovinskom ratu predstavljala bi izvanrednu šansu za Evropu“, piše ovaj tim u svome članku.

Dva puta koje bi od Evrope mogla napraviti profitera u trgovinskom sporu

Kao prvo, vlada uvjerenje da bi evropska preduzeća koja su u SAD posebno pogođena povećanjem carina, mogla na stranim tržištima krenuti sa agresivnijom konkurentskom strategijom; posebno u odnosu na američka preduzeća. Drugo, američka politika mogla bi podržati trend koji bi Evropu učinio trgovinskim partnerom broj jedan za druge gospodarske sile. Američkom gospodarstvu prijetio bi gubitak ugleda.

„Evropska preduzeća su u konkurenciji sa američkim posebno na azijskom tržištu. Uskoro bi se EU, što se tiče udjela na tržištu, mogla u tim zemljama izjednačiti sa SAD“, pišu eksperti iz Citi grupe.

Nakon što su SAD uvele carine i za kinesku robu raste vjerovatnoća za procvat evropsko – azijskih trgovinskih odnosa. Rastuća profitabilnost koncerna vodila bi rastu evropskog bruto domaćeg proizvoda.

Pod istim uslovima to bi u odnosu na Evropu važilo za ostatak svijeta. Ako bi se to ostvarilo povećala bi se prisilna spremnost SAD za pregovore. Trgovinsko tehnička izolacija SAD ne može biti ni u Trumpovom interesu.

Stručnjaci: Evropa bi mogla postati bastion slobodne trgovine

„Atraktivnost koju bi EU dobila u slobodnoj trgovini sa zemljama trećeg svijeta je naravno nesaglediva. SAD tada ne ostaju pogodan partner“, piše Citi.

Kao prvo, američke firme bi svoje tržišne udjele gubile na račun svojih evropskih konkurenata što bi moglo voditi slabljenju američkog gospodarstva i možda čak usporavati globalni rast. „Ukoliko bi se trgovinska napetost nastavila u ovoj formi i ugrožavala globalni rast morali bismo naše prognoze za inostranu potražnju korigovati na dolje“, pišu stručnjaci iz Citi.

Druga, još teža konsekvenca bila bi ako bi se Trumpovo raspoloženje zbog slabljenja američkog gospodarstva i dalje pogoršalo. Tada se ne može isključiti još veća eskalacija trgovinskog konflikta. Negativna reakcija predsjednika na djelomično preseljenje proizvodnje motocikla Harley Davidson u inostranstvo daje prve predznake toga šta bi moglo doći. A preseljenje proizvodnje bila je reakcija na Trumpove kaznene carine.

businessinsider.de

 Will Martin
Autor/ica 7.7.2018. u 13:44