Evropa pred izazovima (ne)tolerancije i (ne)sigurnosti

tačno.net
Autor 17.1.2015. u 16:37

Evropa pred izazovima (ne)tolerancije i (ne)sigurnosti

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)  u okviru ciklusa „EU i svijet“ organizira okrugli sto  sa naslovom Evropa pred izazovima (ne)tolerancije i (ne)sigurnosti koji će se održati u četvrtak, 22.januara 2015.godine u 16.00 sati u hotelu »Lev«, 13.sprat, dvorana Grad, Vošnjakova 1, Ljubljana.

Povodom posljednjih događaja u Francuskoj i valu aktivnosti različitih vjerskih i drugih ekstremista, svjetska javnost suočila se sa pitanjima slobode i tolerancije, otvorena su brojna pitanja o ulozi vjere, društva i države. Kakvi su izazovi pred EU i svijetom i kako potražiti odgovore, da se spriječe netolerancija i opasnosti, kojima smo bili svjedoci u proteklim danima. Sa sugovornicima dotaknut će se pozadine aktualnih događanja i svjetske politike te interesa pojedinih država u tom kontekstu.

Na okruglom stolu će o tim i drugim pitanjima govoriti:

  • mr. sc. Matej Tonin, šef Poslaničke grupe Nove Slovenije – kršćanskih demokrata (NSi) i potpredsjednik Komisije za nadzor obavještajnih i sigurnosnih  službi Državnog zbora (Parlamenta) Republike Slovenije
  • doc. dr. Primož Šterbenc, docent na Univerzitetu na Primorskoj
  • Ervin Hladnik Milharčič, novinar dnevnog lista »Dnevnik« i nekadašnji dugogodišnji  dopisnik sa  Bliskog istoka

Okrugli stol će biti na slovenskom jeziku i vodit će ga mr. sc. Zijad Bećirović.

Tagovi:
tačno.net
Autor 17.1.2015. u 16:37