Evropska unija danas pooštrava pravila za izvoz vakcina?

tačno.net
Autor 24.3.2021. u 09:40

Evropska unija danas pooštrava pravila za izvoz vakcina?

foto: Reuters

Evropska komisija danas će proširiti pravila Unije, kako bi mogla blokirati izvoz vakcina protiv koronavirusa u Veliku Britaniju i druga područja s mnogo većim stopama vakcinacije. Novom odlukom bi bilo spriječeno da kompanije preraspodijele ranije ugovorene isporuke.

Najavili su to zvaničnici Evropske unije, a kako prenose agencije, cilj uredbe je učiniti trgovinu vakcinama proporcionalnom, tako da proizvođači iz drugih zemalja vakcine prodaju Evropi, a da EU ne izvozi mnogo više nego što uvozi.

Uredba će biti osnova za 27 vlada EU da odluče hoće li blokirati izvoz vakcina ili ne. Ipak, ova promjena vjerovatno neće pokrenuti masovne zabrane izvoza vakcina proizvedenih u EU, rekao je zvaničnik s uvidom u najavu.

“Ne mislim da bi se to moglo dogoditi, jer imamo međunarodne obaveze i želimo da lanci nabavke budu nastavljeni, da globalni sistem funkcinira”, rekao je zvaničnik.

Potez, za koji su zvaničnici EU rekli da bi mogao pogoditi AstraZenecu i Johnson & Johnson, osmišljen je tako da izbjegne nedostatke u isporuci u ona područja gdje su zabilježena kašnjenja.

EU je ovog mjeseca koristila mehanizam kontrole izvoza, uspostavljen krajem januara, kako bi blokirala pošiljku vakcine AstraZenece u Australiju.

Johnson & Johnson, koji se obavezao da će isporučiti 55 miliona doza u EU između aprila i juna, planira započeti isporuku u drugoj polovini aprila. Moderna i Pfizer/BioNTech su imali kašnjenja u isporuci vakcina u EU, ali poručuju da su orijentirani da ispune svoje ciljeve iz prvog kvartala.

klix.ba

tačno.net
Autor 24.3.2021. u 09:40