Evropska unija produžila ekonomske sankcije Rusiji

tačno.net
Autor/ica 29.6.2018. u 09:58

Evropska unija produžila ekonomske sankcije Rusiji

Lideri članica Evropske unije donijele su odluku o produženju ekonomskih sankcija Rusiji, kazao je za TASS jedan od članova u Vijeću EU na marginama samita tog bloka.

“Imali smo kratku diskusiju o Rusiji, Ukrajini i sporazumu iz Minska, te je donesena politička odluka da se produže političke sankcije za još šest mjeseci”, naveo je izvor.

Kako je dodano, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron kratko su obavijestili lidere EU o implementaciji sporazuma u Minsku, a koji je povezan sa sankcijama Rusiji.

“Rečeno je da nema promjena pa se sankcije produžavaju i režim restrikcija ostaje nepromijenjen”, istaknuo je izvor.

Sankcije EU protiv Rusije uključuju vizna ograničenja, ekonomske sankcije protiv ruskih državljana, kompanija u oblasti naftnog, finansijskog i odbrambenog sektora. Sve ove mjere poduzete su 2014. godine i produžavaju se svakih šest mjeseci.

Na samitu EU također će se govoriti i o istrazi pada MH-17 Boeinga u Ukrajini. Putnički avion, u vlasništvu kompanije Malaysian Airlines, srušio se 17. jula 2014. godine na putu od Amsterdama do Kuala Lumpura u istočnoj Ukrajini, regiji Donjeck a poginulo je 298 osoba.

Strane uključene u konfliktu u istočnoj Ukrajini međusobno se optužuju za tu tragediju.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 29.6.2018. u 09:58