Evropske fondacije udružuju se protiv populista

tačno.net
Autor 3.6.2017. u 10:57

Evropske fondacije udružuju se protiv populista

Više od 200 fondacija i dobrotvornih organizacija udruženih u Evropski centar fondacija (EFC) dogovorilo se u Varšavi da se zajedno suprotstave populistima na vlasti i osnuju Fond solidarnosti da pomognu građanskom društvu koje je u nekim zemljama Evrope, poput Poljske i Mađarske, sve češće na udaru restriktivnih mera tamošnjih vlasti.

“Sve češći su u Evropi pokušaji da se smanji nezavisnost građanskog društva, što ugrožava osnovne vrednosti kao što su raznolikost, ravnopravnost i demokratske slobode. Sputava se sloboda delovanja nevladinih organizacija, akademskih institucija i slobodnih medija. Predstavnike građanskog društva napadaju, diskredituju i predstavljaju kao javne neprijatelje”, upozorio je EFC na kongresu u Varšavi od 31. maja do 2. juna.

U Varšavskoj deklaraciji više od 200 fondacija i dobrotvornih NVO iz Evrope i SAD saopštilo je da udružuje sredstva u novi Fond solidarnosti za pomoć onim organizacijama koje se aktivno bore za promociju temeljnih evropskih vrednosti a našle su se na udaru vlasti.

“Takvih koje mobilišu građanske aktivnosti, demaskiraju korupciju i zloupotrebe od strane vlasti, štite životnu sredinu, suprotstavljaju se diskriminaciji manjina. Te organizacije danas u nekim zemljama Evropske unije optužuju za širenje ‘strane ideologije’, uništavanje nacionalne kulture i identiteta. Vlast u nekim zemljama Evrope predstavlja demokratske vrednosti kao preteće i strane”, kazala je za današnju Gazetu viborču direktorka poljske Fondacije Batorija Eva Kulik Bjelinjska.

U atak na nezavisnost civilnog sektora a pre svega na dotacije koje dobijaju krenula je i Poljska nakon dolaska na vlast konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog u jesen 2015. godine, pošto sada najavljuje osnivanje Narodnog centra građanskog društva koje će umesto NVO određivati njihove ciljeve i centralno planirati i određivati koja će dobiti koliko novca iz ukupne mase državnih dotacija i novca iz fondova EU.

RSE

tačno.net
Autor 3.6.2017. u 10:57