Evropski distributeri prodaju medicinsku opremu koju prave kineski Ujguri

RSE
Autor 17.12.2020. u 07:57

Evropski distributeri prodaju medicinsku opremu koju prave kineski Ujguri

Nova istraga je otkrila da najmanje dva evropska distributera prodaju medicinske maske i drugu zaštitnu opremu koju izrađuju etnički Ujguri iz zapadne kineske regije Sinđijang.

Kineske vlasti su optužene da su poslale na stotine hiljada etničkih Ujgura i drugih manjinskih, uglavnom muslimanskih naroda u fabrike širom Kine pod kontroverznim programom “radnih transfera” za koji stručnjaci kažu da se izvodi pod prisilom i da je zlostavljački.

Zaštitnu opremu su kupile vlade i zdravstvene organizacije u najmanje pet evropskih država uprkos pozivima i apelima boraca za ljudska prava na zapadne kompanije i vlade da prestanu sa kupovinom proizvoda u čiju izradu je uključen rad Ujgura, kako se navodi u istraživanju Projekta za izvještavanje o organizovanm kriminalu i korupciji (OCCRP) i njegovih partnera koje je objavljeno 16. decembra.

Kineski program radnih transfera pruža Ujgurima nove mogućnosti da napuste Sinđijang i da odu na fabričke poslove u drugim provincijama, ali borci za prava kažu da su oni često prisiljavani da to urade.

Peking se našao na meti međunarodnih kritika zbog svojih politika u Sinđijangu, gdje Ujedinjene nacije (UN) procjenjuju da je najmanje milion etničkih Ujgura i drugih autohtonih naroda pritvarano u, kao se opisuje, “centre za borbu protiv ekstremizma” u regiji.

UN su takođe rekle da su milioni drugih prisiljeni da odu u ustanove internatskog tipa, iako Peking insistira da su ti objekti “centri za stručno obrazovanje” čiji je cilj pomoći ljudima da se klone terorizma i omoguće im reintegraciju u društvo.

Ranije ove godine, New York Times je otkrio medicinske maske koje su napravili Ujguri u fabrici u provinciji Hubei u okviru spornog programa rada, a koje se prodaju u Sjedinjenim Državama.

Prema navodima OCCRP-a, najmanje dva evropska distributera medicinske opreme – McKesson i OneMed – prodavali su maske i drugu zaštitnu opremu od istog proizvođača, Hubei Haksin zaštitna oprema, tokom 2020.

Dokumenti koji su javno dostupni pokazuju da je kineska kompanija “do nedavno zapošljavala najmanje 130 ujgurskih radnika koji su prebačeni iz Sinđijanga”, navodi se u izvještaju.

McKesson i OneMed takođe su prodavali proizvode Ksende Medikal (Zhende Medical), kineske kompanije koja je “označena kao rizična prema stručnjacima za ljudska prava jer ima dobavljače i podružnice u provinciji Sinđijang”.

U izjavi, direktor javnih poslova McKesson Europe, Ronan Brett, rekao je da je kompanija “posvećena dobrom korporativnim izvorima na bazi građanskih i etičkih principa”.

“Dobavljači se moraju složiti s McKesson-ovim principima održivog lanca nabavke (MSSP) koji pokrivaju poštivanje odgovarajućih zakona, uz poštovanje naših strogih politika o zaštiti radnika, pripremi za hitne slučajeve, prepoznavanju i upravljanju rizikom za okoliš i zaštiti okoliša”, rekao je.

Robert Schmidt, šef operative OneMeda, rekao je da je kompanija nastavila vezu s Hubei Haiksinom nakon što nije pronašla “nikakve dokaze” da su njeni radnici iz Sinđijanga “prisiljeni ili maltretirani”.

“Ukupna procjena OneMed-a je da u našem nabavnom lancu nema prisilnog rada ili diskriminacije stanovništva ujgurske manjine”, rekao je Schmidt. “Ali, naravno, nastavit ćemo pratiti problem i djelovati ako dobijemo nove informacije.”

RSE

RSE
Autor 17.12.2020. u 07:57

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija