Evropski parlament 27. novembra glasa o priznavanju Palestine kao države

tačno.net
Autor 22.11.2014. u 11:41

Evropski parlament 27. novembra glasa o priznavanju Palestine kao države

Foto: google

U Evropskom parlamentu će se 27. novembra glasati o Nacrtu odluke o priznavanju Palestine kao države

Član francuskih socijalista u Evropskom parlamentu Gilles Pargneaux je uputio Nacrt odluke o kojoj će se glasati na narednoj sjednici.

On je na društvenoj mreži napisao da priznavanje Palestine kao države od strane Evropskog parlamenta može doprinijeti rješavanju izraelsko-palestinskog problema.

Francuski parlamentarci su naveli da je za prevazilaženje problema potrebna brza reakcija Evropskog parlamenta.

Parlament Španije prije nekoliko dana je jednoglasno prihvatio rezoluciju koja je upućena vladi o priznanju države Palestine. Nakon Velike Britanije, Španije i Irske, juče je grupa socijalista iz Francuske uputila parlamentu Nacrt odluke o priznavanju Palestine kao države. Predviđa se da bi, ukoliko se 28. novembra održi rasprava o pomenutom nacrtu, drugog decembra moglo biti održano i glasanje.

Inače, ova inicijativa dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je britanski parlament 14. oktobra prihvatio s 274 glasa za i 12 protiv neobavezujući prijedlog da se prizna država Palestina. Prijedlog nema praktičnog značaja jer ne obavezuje britansku vladu da izmijeni trenutnu politiku priznanja Palestine dok se ne postigne mirovni sporazum između Izraela i Palestinaca.

Do sada je Švedska jedina evropska zemlja koja je priznala Palestinu tokom članstva u EU. Osim Švedske, Palestinu je priznalo još sedam članica EU-a, ali prije ulaska u Uniju. To su Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Južni Kipar. Inače, Palestinu kao nezavisnu državu je priznalo više od 130 zemalja svijeta.

klix

tačno.net
Autor 22.11.2014. u 11:41

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija