Evropski parlament glasa o rezoluciji o Srebrenici

tačno.net
Autor 9.7.2015. u 09:16

Evropski parlament glasa o rezoluciji o Srebrenici

Predstavnici vodećih političkih grupa u Evropskom parlamentu glasaju o nacrtu rezolucije o Srebrenici koji su dan ranije usaglasili.

U nacrtu koji je nastao usaglašavanjem prijedloga koji su u utorak podnijeli predstavnici sedam poslaničkih grupa (narodnjaci, socijalisti, liberali, zeleni, konzervativci i dvije manje euroskeptične stranke) oštro se osuđuje genocid u Srebrenici, koji je u skladu sa presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde označen kao genocid.

U nacrtu piše da su odgovorni za masovnu egzekuciju više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka iz Srebrenice, snage bosanskih Srba pod komandomRatka Mladića, uz učešće paravojnih i ostalih neregularnih jedinica.

“To je najveći ratni zločin koji se desio u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”, piše u prijedlogu rezolucije.

U usaglašenom tekstu se podsjeća da se oko 1.200 Srebreničana još vode kao nestali, kao i da su na hiljade žena i djece deportovani, a mnoge žene i silovane.

“Tragični događaji u Srebrenici su ostavili duboke emocionalne ožiljke i stvorili dugotrajne prepreke političkom pomirenju naroda Bosne i Hercegovine”, piše u tekstu.

Ističe se i odgovornost Ujedinjenih nacija, koje nisu ispunile mandat da zaštite stanovnike “zaštićenih zona”.

Dan ranije, Ujedinjene nacije nisu usvojile britanski predlog Rezolucije o Srebrenici jer je Rusija na njega stavila veto.

RSE

tačno.net
Autor 9.7.2015. u 09:16