FAO: Cijene hrane rastu peti mjesec zaredom

AJB
Autor 8.11.2020. u 09:57

FAO: Cijene hrane rastu peti mjesec zaredom

Foto: Reuters

Indeks cijena osnovnih prehrambenih proizvoda u oktobru porastao na prosječnih 100,9 bodova, najviše od januara.

Cijene hrane rastu već peti mjesec zaredom, što ukazuje na postepeni oporavak od šoka koji je izazvala pandemija, saopćila je Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cijena osnovnih prehrambenih proizvoda u oktobru porastao na prosječnih 100,9 bodova, najviše od januara, što je za 3,1 bod više u odnosu na revidiranu vrijednost u septembru.

Cijene žitarica su prethodnog mjeseca skočile za 7,2 posto u odnosu na septembar, a u poređenju s oktobrom prošle godine za 16,5 posto, kako navodi FAO, pčrenosi Tanjug.

Porasla izvozna cijene pšenice

Izvozna cijena pšenice porasla je zbog smanjene ponude, dok su cijene kukuruza dostigle najviši nivo u više od šest godina, uslijed velike potražnje iz Kine.

Cijene stočnog ječma i sirka takođe su porasle, dok je riža znatno pojeftinila.

Cijene šećera u oktobru povećale su za 7,6 posto u odnosu na septembar, uslijed očekivanog pada proizvodnje u Brazilu i Indiji zbog oskudnih padavina.

Indeks cijena mlijeka i mliječnih proizvoda se u oktobru povećao za 2,2 posto, najviše zbog poskupljenja sira.

Cijene biljnih ulja uvećale su za 1,8 posto, uslijed poskupljenja palminog i sojinog ulja, dok su cijene ulja repice naglo pale zbog neizvjesne potražnje u Evropskoj uniji.

Rekordne žetve žitarica

U oktobru su jedino pale cijene mesa, za 0,5 posto u odnosu na septembar, nakon što je Kina uvela zabranu na uvoz svinjetine iz Njemačke, zbog potvrđenih slučajeva afričke svinjske kuge.

FAO navodi da su žetve žitarica u svijetu na putu da u 2020. godini dostignu rekord, iako su prognoze dodatno smanjene na 2,75 milijardi tona.

Čak i u tom slučaju bio bi zabilježen rekord i povećanje u odnosu na prošlu godinu za 1,6 posto.

Organizacija prognozira da će potrošnja žitarica u sezoni 2020/21. iznositi 2,745 milijardi tona, što bi predstavljalo povećanje za 1,9 poasto u odnosu na sezonu 2019/20.

balkans.aljazeera.net

AJB
Autor 8.11.2020. u 09:57