Farmaceutska industrija: Ukidanje intelektualnog vlasništva za vakcine pogrešan odgovor

tačno.net
Autor 6.5.2021. u 09:17

Farmaceutska industrija: Ukidanje intelektualnog vlasništva za vakcine pogrešan odgovor

foto: ATAImages/PIXSELL

Članovi Svjetske trgovinske organizacije razgovaraju o odricanju od zaštite intelektualnog vlasništva za vakcine protiv COVID-a 19, a Biden je podržao tu ideju, u pokušaju da se pojača proizvodnja vakcina.

Međunarodni savez farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA) ekspresno je reagirao na podršku američkog predsjendika Joea Bidena ideji da se ukine zaštita intelektualnog vlasništva za vakcine protiv virusa COVID-19, objavivši kako je to “pogrešan odgovor” na kompleksni problem.

“Odbacivanje patenata za vakcine protiv virusa COVID-19 neće povećati proizvodnju niti će donijeti praktična rješenja za borbu protiv globalne zdravstvene krize. Upravo suprotno, to će dovesti do dodatnog remećenja”, smatraju u IFPMA-u.

Dodaju kako su pravi problemi trgovinske barijere, uska grla u lancima opskrbe, nedostatak sirovina i spremnost bogatih zemalja da počnu dijeliti doze sa siromašnim zemljama, prenosi Hina.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena u srijedu je podržala odstupanje od zaštite intelektualnog vlasništva za patente vakcina protiv COVID-a 19, što je napredak u međunarodnim naporima da se suspendiraju patentna pravila dok pandemija bjesni u Indiji i Južnoj Americi.

Dugi pregovori

Sjedinjene Američke Države bile su vodeći protivnik prijedloga Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da se obustavi zaštita intelektualnog vlasništva u pokušaju da se pojača proizvodnja vakcina. Međutim, predsjednik Biden bio je pod sve većim pritiskom da podrži prijedlog, uključujući i brojne demokrate u kongresu.

Katherine Tai, trgovinska predstavnica SAD-a, objavila je stav administracije u izjavi u srijedu popodne.

“Ovo je globalna zdravstvena kriza, a izvanredne okolnosti pandemije korona virusa zahtijevaju izvanredne mjere”, kazala je te dodala da administracija snažno vjeruje u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali u cilju okončanja ove pandemije podržava odricanje od te zaštite za vakcine protiv COVID-a 19.

Tai je kazala da će SAD učestvovati u pregovorima u vezi sa tim pitanjem u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, dodavši da će ti pregovori potrajati s obzirom na prirodu institucije i složenost pitanja koja su u pitanju.

Revidiran plan

Ranije u srijedu, članovi Svjetske trgovinske organizacije održali su još jednu sesiju razgovora o odricanju od zaštite intelektualnog vlasništva. Daljnje rasprave očekuju se narednih sedmica, jer Indija i Južna Afrika, koje su predložile izuzeće, pripremaju revidirani plan koji će države razmotriti.

Ngozi Okonjo-Iweala, generalna direktorica Svjetske trgovinske organizacije, pozvala je članove da nastave pregovore o tekstu plana.

“Čvrsto sam uvjerena da ćemo nakon što sjednemo sa stvarnim tekstom ispred sebe, pronaći pragmatičan put naprijed”, kazala je na sastanku Generalnog vijeća organizacije.

Ukoliko se u okviru Svjetske trgovinske organizacije postigne konsenzus, patenti vakcina bit će dostupni za korištenje drugim proizvođačima od čega bi najviše mogla profitirati Indija, koja je trenutno teško pogođena drugim valom pandemije.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 6.5.2021. u 09:17