Fatah i Hamas prekinuli rat

Autor/ica 29.4.2011. u 09:54

Fatah i Hamas prekinuli rat

Pregovori između dvije najbrojnije i najmoćnije palestinske organizacije održali su se u Kairu uz posredovanje egipatske tajne službe, odnosno, njezinog šefa Murada Muwafija. Naime, Fatah, umjerenija palestinska organizacija na palestinskom području Zapadnog Jordana i na čijem se čelu nalazi predsjednik Mahmud Abbas, već se godinama nalazi u sukobu s radikalno islamskom Hamas koja vlada na području Gaze. Kako je izjavio glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, Fatah i Hamas su se međutim sada dogovorile da će u roku od godinu dana održati izbore na palestinskim područjima. Nakon izbora trebala bi biti konstituirana prijelazna vlada koja bi se nalazila na čelu svih palestinskih područja.  

 

Njihov sporazum koji bi trebao biti potpisan u slijedećim satima, sadržavat će, kako se navodi i najvažnije smjernice o granicama buduće palestinske države kao i sve točke oko pitanja sigurnosti. Isto tako, Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), trebala bi biti reformirana i to tako da njoj može pristupiti i Hamas. Time bi mirovni pregovori s Izraelom, kako je naglasio Abbas, mogli biti nastavljeni. Međutim, ono što do sada još nije razjašnjeno je – tko će preuzeti kontrolu i odgovornost nad, do sada sukobljenim sigurnosnim snagama?

Što se reakcija na sporazum između Fatah i Hamasa tiče, one su za sada vrlo suzdržane. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio kako „palestinske vlasti moraju odabrati između mira s Izraelom i mira s organizacijom Hamasom“ jer da nije moguće sklopiti mir s obje strane.

Autor/ica 29.4.2011. u 09:54