FBI istražuje kancelarije američkih kompanija koje pripadaju ukrajinskim tajkunima

RSE
Autor 6.8.2020. u 09:07

FBI istražuje kancelarije američkih kompanija koje pripadaju ukrajinskim tajkunima

FBI je izvršio pretres u kancelarijama američkih kompanija koje su u vlasništvu moćnog ukrajinskog tajkuna povezanog s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

FBI je 4. avgusta pretražio kancelarije u Klivlendu i Majamiju koji su pripadali milijarderu Igoru Kolomojskom, čija je medijska kuća neformalno podržala uspješnu predsjedničku kandidaturu Zelenskog 2019. godine.

“Mogu potvrditi da smo na obje lokacije”, rekla je specijalna agentica FBI-a Viki Enderson Greg (Vicki Anderson-Gregg ) iz Klivlenda u telefonskom razgovoru RFE/RL, 4. avgusta.

Rekla je da ne može razgovarati o detaljima istrage, jer je slučaj “trenutno pod pečatom”. Dodala je da niko nije priveden.

Kolomojski i njegov ukrajinski partner Genadij Bogoljubov vode nekoliko firmi iz Majamija koje posjeduju američke nekretnine, kao i fabrike čelika i legura.

Izvještaji američkih medija u aprilu 2019. i maju 2020. rekli su da FBI istražuje Kolomojskog zbog pranja novca. Međutim, FBI nikad nije potvrdio te navode.

Kolomojski i Bogoljubov – milijarderi koji u Ukrajini posjeduju kompanije vezane za energiju, metale i medije – su među najuticajnijim privrednicima u zemlji.

Tajkuni su se u Ukrajinu vratili iz samonametnutog egzila mjesec dana nakon što je Zelenski uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima u aprilu 2019. godine.

Kolomojskijev televizijski Kanal ‘1 + 1’ emitovao je humorističku seriju produkcijske kuće čiji je vlasnik Zelenski.

Zelenski je imenovao Andriju Bogdana, koji je kao advokat radio za Kolomojskog, prvim šefom njegovog ureda prije nego što ga je smijenio u februaru.

Predsjednikove bliske veze s Kolomojskim o kojima se pisalo, zabrinjavale su ukrajinske zapadne partnere, koji su finansijsku i političku podršku Kijevu vezali za reforme koje smanjuju uticaj tajkuna.

Sjedinjene Države nemaju sporazum o izručenju s Ukrajinom, što znači da se tajkuni vjerovatno nikada neće suočiti s američkim sudom, čak i ako bi ih Ministarstvo pravosuđa podiglo protiv njega.

RFE/RL nisu mogli odmah kontaktirati Kolomojskog ili Bogoljubov radi komentara.

Tužba Privat banke

Potvrda FBI istrage uslijedila je nakon građanske parnice koju je ukrajinska Privat banka podnijela protiv tajkuna u Delaveru u maju 2019. godine.

Kolomojski i Bogoljubov bili su vlasnici Privat banke do decembra 2016., kada ju je Ukrajina nacionalizovala nakon što tajkuni nisu uspjeli uložiti kapital za stabilizaciju banke tokom teškog ekonomskog pada.

Privat banka tvrdi da su njih dvojica oprali 780 miliona dolara kroz američki finansijski sistem putem niza lažnih zajmova datih firmama koje kontrolišu.

Tajkuni su zatim novac koristili za kupovinu komercijalne imovine, fabrike za proizvodnju ferolegura i specijalnih firmi za proizvodnju čelika u Sjedinjenim Državama – zajedno s nekoliko poslovnih zgrada u Klivlendu – a da novac nisu ikada vratili, tvrdi banka.

Privat banka je navodnu prevaru nazvala ‘Optima sheme’ jer su američku imovinu u velikoj mjeri kontrolisale firme s imenom Optima. Banka traži stotine miliona dolara u restituciji.

Firmama Optima iz Majamija rukovode američki poslovni partneri tajkuna, Morderkai Korf (Mordechai) i Uriel Laber. Glasnogovornik Korfa i Labera odbio je zahtjev RFE/RL za komentar u vezi s racijama od 4. avgusta.

Agentica Enderson Greg je potvrdila da su agenti FBI-ja bili u kancelarijama menadžmenta firme Optima u Klivlendu, koji na ime tajkuna nadgleda lokalne investicije u nekretnine.

Menadžment Optime nalazi se unutar zgrade ‘Klivlendski centar jedan’ koja predstavlja jednu od lokalnih poslovnih zgrada u vlasništvu tajkuna.

Ukrajinski milijarderi imali su pet komercijalnih zgrada u Klivlendu do ranih 2010-ih i bili su tada najveći vlasnici nekretnina u gradu.

Međutim, od tada su rasprodali dvije zgrade, kao i nekretnine u Dalasu i Luivilu.

RSE

RSE
Autor 6.8.2020. u 09:07