FBI u pretresu Trumpovog imanja pronašao 90 praznih fascikli sa oznakama povjerljivosti

F.H./Klix.ba
Autor/ica 3.9.2022. u 10:11

FBI u pretresu Trumpovog imanja pronašao 90 praznih fascikli sa oznakama povjerljivosti

Foto: Jon Elswick/AP

Među predmetima koje je FBI pronašao u Trumpovom odmaralištu Mar-a-Lago bilo je 90 praznih fascikli označenih kao povjerljivi ili za vraćanje sekretaru osoblja Bijele kuće ili vojnom pomoćniku, prema detaljnom popisu predmeta objavljenom u petak.

Inventar, koji je otpečatio savezni sudac koji je nadgledao zahtjev bivšeg predsjednika da se dobije takozvani poseban stručnjak koji će odrediti koje materijale ministarstvo pravosuđa može koristiti u svojoj istrazi, pružio je do danas najpotpuniju sliku onoga što je Trump zadržao.

U određivanju sadržaja kutija sa zaplijenjenim materijalima, inventar, koji je sastavilo ministarstvo pravosuđa, pokazao je da je FBI pronašao 71 prazan fascikl iz Trumpovog ureda i 19 praznih foldera iz skladišne prostorije kada su agenti izvršili nalog za pretragu u Mar-a-Lagu ranije ovog mjeseca.

Prazni folderi imale su jednu od dvije oznake, prema popisu inventara. Neki su dosjei imali natpise “Povjerljivo”, dok su drugi dosjei bili označeni kao “Vratiti sekretaru osoblja/vojnom pomoćniku”, što pokazuje da vrlo osjetljivi dokumenti nisu vraćeni kako su označeni.

Zapanjujuće otkriće odmah je po prvi put otvorilo izglede da bi neke od najstrože čuvanih tajni američke vlade mogle ostati nepronađene, čak i nakon što je FBI pretražio Mar-a-Lago i izvukao ogromne količine materijala s imanja.

Savezni agenti također su zaplijenili hiljade vladinih dokumenata, neke sa oznakama tajnosti u rasponu od “Povjerljivo” do “Strogo povjerljivo”, i druge koji su se činili kao predsjednički zapisi, kao i stotine novinskih isječaka i izrezaka iz časopisa od 2008. do 2020. godine, ali i darove i odjeću, prenosi Guardian.

Klix.ba

F.H./Klix.ba
Autor/ica 3.9.2022. u 10:11