FBI upozorio da su oružani marševi mogući u svih 50 država SAD-a na dan Bidenove inauguracije

Dž.L./Klix.ba
Autor 17.1.2021. u 09:52

FBI upozorio da su oružani marševi mogući u svih 50 država SAD-a na dan Bidenove inauguracije

Foto: AFP/Getty Images

Svih 50 američkih država i Okrug Kolumbija (DC) su u pripravnosti zbog mogućih izbijanja nasilnih protesta ovog vikenda, ali i na dan inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena, koja je zakazana za srijedu.

Trupe Nacionalne garde su masovno raspoređene širom Washingtona, a kako bi se izbjeglo bilo kakvo ponavljanje smrtonosnih nereda s početka januara, piše BBC.

FBI je upozorio da su oružani marševi Trumpovih pristalica mogući u svih 50 glavnih gradova, što je izazvalo veliku zabrinutost sigurnosnih snaga. Navodno su određene grupe na krajnje desničarskim mrežama na internetu zatražile da se u srijedu organizuju oružane demonstracije.

Veliki dio Washingtona DC će biti zaključan uoči inauguracije, a na ulicama će biti hiljade pripadnika Nacionalne garde.

Mnoge ulice, udaljene nekoliko kilometara od Capitol Hilla, mjesta smrtonosnih nereda od 6. januara, već su blokirane betonskim i metalnim ogradama.

Nacionalni tržni centar, koji je do sada ugošćavao hiljade ljudi tokom prošlih inauguracija, zatvoren je na zahtjev Tajne službe – agencije zadužene za zaštitu predsjednika.

Tim Joe Bidena već je tražio od Amerikanaca da odustanu od putovanja u glavni grad na dan inauguracije zbog pandemije koronavirusa. Lokalni zvaničnici savjetovali su ljudima da događaj prate na daljinu.

U međuvremenu tim Joe Bidena iznio je planove kako da preokrene ključne Trumpove politike. Nekoliko sati nakon što Biden kroči u Bijelu kuću, uslijedit će niz osmišljenih aktivnosti koje će signalizirati čisti prekid administracije njegovog prethodnika, navodi se u dopisu do kojeg su došli američki mediji.

Biden će prije svega vratiti SAD u Pariški klimatski sporazum, odnosno globalni pakt o smanjenju emisije ugljika. Ukinut će kontroverznu zabranu putovanja za stanovnike iz šest zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom i učinit će obaveznim nošenje maski na saveznom posjedu i prilikom međudržavnih putovanja.

Donald Trump će napustiti Bijelu kuću u srijedu ujutru i neće prisustvovati Bidenovoj inauguraciji.

klix.ba

Dž.L./Klix.ba
Autor 17.1.2021. u 09:52