Filipini: Broj poginulih u naletu tajfuna porastao na 1.833

tačno.net
Autor 13.11.2013. u 08:37

Filipini: Broj poginulih u naletu tajfuna porastao na 1.833

Tajfun Haiyan uzrokovao je jednu od najvećih prirodnih katastrofa u historiji Filipina, a spasilačke ekipe i dalje pretražuju ruševine objekata i rade na čišćenju zakrčenih puteva

Filipinska novinska agencija PNA je prenijela saopćenje Ureda za vanredne situacije u kojem se navodi da je broj poginulih u naletu tajfuna Haiyan porastao na 1.833.

U saopćenju se navodi da su u olujnom nevremenu povrijeđene najmanje 2.623 osobe, a da se 84 osobe još uvijek vode kao nestale.

Tajfun Haiyan uzrokovao je jednu od najvećih prirodnih katastrofa u historiji Filipina, a spasilačke ekipe i dalje pretražuju ruševine objekata i rade na čišćenju zakrčenih punih komunikacija.

Zvaničnici su saopćili da je u 993 centra za privremeni kolektivni smještaj utočište pronašlo 59.733 porodica, odnosno 286.433 osobe. Tajfun je pogodio ukupno 7.488 naselja i porušio većinu objekata u području koje je pogodio.

Sve posmatračke ekipe naglašavaju da je zbog blokiranih putnih komunikacija još uvijek teško govoriti o konačnom broju stradalih i da je dostava humanitarne pomoći u udaljena mjesta veoma otežana. Tajfun Haiyan je pogodio šest filipinskih otoka 8. novembra, a iz civilne zaštite navode da postoji još veliki broj nepretraženih ruševina i da postoji bojazan od povećanja broja stradalih.

Filipinski predsjednik Benigno Aquino je proglasio vanredno stanje u najteže pogođenim regijama, koje je u potpunosti razorio tajfun Haiyan.

tačno.net
Autor 13.11.2013. u 08:37

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija