Filipini: Dosad pronađeno 2.357 tijela osoba stradalih u naletu tajfuna Haiyan

tačno.net
Autor 14.11.2013. u 09:23

Filipini: Dosad pronađeno 2.357 tijela osoba stradalih u naletu tajfuna Haiyan

Broj mrtvih i dalje raste. UN u najugroženije regije do sada isporučio humanitarnu pomoć u vrijednosti 25 miliona dolara.

Nacionalno vijeće za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa Filipina je saopćilo da je broj poginulih u katastrofi uzrokovanoj super tajfunom Haiyan porastao na 2.357 osoba, a da su povrijeđene 3.853 osobe, prenosi Anadolu Agency.

U saopćenju se također navodi da se 77 osoba i dalje vode kao nestale, a da je u ukupno 43 tajfunom pogođene regije ugroženo više od osam miliona ljudskih života. Pretpostavlja se da je 534.340 osoba raseljeno.

Svjetski program hrane Ujedinjenih nacija (WFP) je počeo s podjelom riže i drugih namirnica za više od 50.000 preživjelih u gradu Taclobanu, a do sada je podijeljeno više od deset tona visokokaloričnih biskvita.

Filipinske snage sigurnosti vrše transport humanitarne pomoći, koja je do sada stigla iz brojnih zemalja, a pomoć u dostavi pitke vode i osnovnih lijekova za sada su dostavili SAD, Malezija i Singapur.

Zamjenica generalnog sekretara i koordinator za vanredne situacije Valerie Amos, koja se nalazi u Taclobanu, je saopćila da je Ured UN-a za humanitarne poslove u najugroženije dijelove Filipina dostavio pomoć u vrijednosti od 25 miliona američkih dolara.

Filipinski ministar energetike Jericho Petilla je kazao da je elektrodistributivna infrastruktura u velikom obimu devastirana i da bi do puštanja električne energije u razorenim dijelovima zemlje moglo biti moguće tek nakon šest sedmica.

Tajfun Haiyan uzrokovao je jednu od najtragičnijih prirodnih katastrofa u historiji Filipina, a vlasti tvrde da je za provedbu planiranog akcionog plana za normalizaciju situacije neophodno obezbijediti više od 300 miliona dolara humanitarne pomoći.

Spasilačke medicinske i tehničke ekipe nastavljaju sa radom na pretraživanju terena i čišćenju zakrčenih putnih komunikacija, a strahuje se da bi broj stradalih mogao biti i veći.

tačno.net
Autor 14.11.2013. u 09:23