Filipini odbili ponudu Kine da »zanemare« arbitražnu odluku i krenu u pregovore

tačno.net
Autor 19.7.2016. u 09:17

Filipini odbili ponudu Kine da »zanemare« arbitražnu odluku i krenu u pregovore

Foto: Reuters

Filipinski ministar vanjskih poslova izjavio je u utorak da je odbio prijedlog kineskog šefa diplomacije da Filipini »zanemare« prošlotjednu odluku međunarodnog arbitražnog suda, koji je presudio da pretenzije Kine na 85 posto Južnokineskog mora mora krše ekonomska i suverena prava Filipina te da krenu u bilateralne pregovore o svom teritorijalnom sporu »izvan« presude suda.

Ministar Perfecto Yasay je rekao da je odbio ponudu o održavanju pregovora »izvan« presude ili »zanemarujući« sudsku odluku.

Prošli tjedan je Stalni arbitražni sud u Den Haagu presudio da ne postoje dokazi da je Kina kroz povijest imala ekskluzivnu kontrolu nad tamošnjim vodama i resursima.

»(Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi,) je zatražio od nas da prihvatimo bilateralne pregovore, ali izvan presude ili zanemarujući arbitražnu odluku«, kazao je Yasayu intervjuu za postaju ABS-CBN.

»Rekao sam mu da to nije u skladu s našim ustavom i našim nacionalnim interesom.«

Kina je odmah nakon presude priopćila da ne »priznaje i ne prihvaća« tu odluku.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južnokinesko more, uključujući grebene i otoke koje i drugi smatraju svojima. Riječ je o energetski bogatom području kojim svake godine morskim putem prođe 5 bilijardi dolara prometa.

Sud u Haagu rekao je kako je Kina prekršila filipinsku suverenost te da čini »veliku štetu okolišu koraljnih grebena« gradeći umjetne otoke.

Yasay se sastao sa svojim kineskim kolegom na marginama Azijsko-europskog sastanku na vrhu (ASEM) u Mongoliji prošli tjedan.

novilist.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 19.7.2016. u 09:17