Filipini: U tajfunu najmanje šestoro mrtvih i 18 nestalih

tačno.net
Autor 27.12.2016. u 09:20

Filipini: U tajfunu najmanje šestoro mrtvih i 18 nestalih

U snažnom tajfunu Nok-Ten koji je na Božić pogodio Filipine stradalo je najmanje šest osoba, a 18 se vodi kao nestalo, saopštile su danas filipinske vlasti.

Oluja, inače retka za to doba godine, prošla je kroz pet provincija i stigla blizu glavnog grada Manile, a jedna osoba stradala je kada se u provinciji Batangas prevrnuo trajekt, dok se 18 putnika vodi kao nestalo, navela je filipinska obalska straža.

Nok-Ten, nazvan po ptici iz Laosa, u nedelju je najpre pogodio istočnu provinciju Katanduan, a udari vetra dostizali su brzinu od 235 kilometara na čas.

Mnoge oblasti ostale su bez struje, evakuisano je više od 429.000 ljudi, a otkazano je 330 domaćih i međunarodnih letova.

Meteorolozi su prvobitno najavili da će oluja proći i kroz Manilu, gde živi 13 miliona stanovnika, ali je nadomak glavnog grada njen intenzitet oslabio, te je Manila pošteđena, dok je tajfun nastavio da se kreće ka Južnom kineskom moru.

To je najsnažnija oluja koja je pogodila Filipine otkako je u tajfunu “Haijan” 2014. godine poginulo ili nestalo više od 7.300 ljudi, ali zvaničnici navode da je veoma teško ubediti meštane da u jeku proslave Božića napuste domove i odu u skloništa pre udara tajfuna.

Radio Slobodna Evropa

tačno.net
Autor 27.12.2016. u 09:20