Filipini: Zamboanga godinu dana poslije

tačno.net
Autor 10.9.2014. u 10:17

Filipini: Zamboanga godinu dana poslije

Godinu dana nakon napada odmetnute frakcije separatista još postoje mnoge prijetnje miru.

Prije godinu dana na Filipinima je došlo do opsade grada Zamboange. U oružanom sukobu Vladinih snaga i frakcija Nacionalnog oslobodilačkog fronta Moro više od 100.000 civila moralo je napustiti svoje domove.

Izvan Vijećnice u Zamboangi održana je svečanost i prisega zastavi, koju su naoružani separatisti prije godinu pokušali zamijeniti vlastitom. Onima koji su sudjelovali u obrani gradonačelnica je uručila zahvalnicu.

“Ovo je dan sjećanja kada se ovaj grad čvrsto obranio, kada je branio zastavu i demokraciju”, rekla je Beng Climao, gradonačelnica Zamboange.

U obilasku grada autobusom lokalni i strani novinari uvjerili su se u napredak postignut nakon prošlogodišnje opsade.

“Svugdje oko Zamboange postavljeni su znakovi obnove. No, ako pogledate izbliza, pronaći ćete stare političke tenzije, koje su dovele do prošlogodišnjeg sukoba”, izvještava reporter Al Jazeere Rob McBride.

Vojska stražari na ulicama

Tada je došlo do napada stotine boraca odmetnute frakcije separatista. Trenutačni razvoj političkih zbivanja može pogoršati situaciju. Postoje mnoge prijetnje.

“Moramo se obratiti brojnim terorističkim skupinama. Imamo Abu Sayefa, okrnjene skupine MNLF-a, bezakonje, otmičare koji traže otpremninu i pokušavaju potkopati sigurnost Zamboange”, objašnjava pukovnik Andrelino Colina.

Irene Cruz zna za sve te opasnosti. Prije godinu dana ona i njezino petero djece proživjeli su nekoliko strašnih dana kao taoci.

“Svaki put kada je uzbuna djeca se sakriju i pitaju me što se događa”, kaže Irene.

No, sada osjeća kako je dovoljno sigurno da se doseli natrag i izgradi kuću iznova, ali samo zato jer vojnici stražare na uglu njezine ulice, kao što drže stražu u toliko naselja koja se vraćaju u normalno stanje.

Al Jazeera

tačno.net
Autor 10.9.2014. u 10:17