Florida – policija ubila mladića (18) zbog crtanja grafita, stotine prosvjednika na ulicama, obitelj ubijenog: “Ovo je barbarizam”

tačno.net
Autor 13.8.2013. u 10:01

Florida – policija ubila mladića (18) zbog crtanja grafita, stotine prosvjednika na ulicama, obitelj ubijenog: “Ovo je barbarizam”

Američka policija u saveznoj državi Florida ubila je, u gradu Miami Beach, 18-godišnjeg Israela Hernandeza-Llacha nakon što je navodno sprejem crtao grafit na zidu jednog zatvorenog restorana. Policija je na njega nasrnula šokerom te je zbog prekomjerne uporabe ovog “nesmrtonosnog oružja” mladić preminuo.

Stotine prosvjednika okupilo se na ulicama ove subote prosvjedujući protiv najnovijeg čina policijske brutalnosti. Njegov otac, Israel Hernandez-Bandera, rekao je kako ubojstvo njegovog sina “čin barbarizma” i “smaknuće mladog umjetnika i fotografa”.

Jedna prijateljica ubijenog, Lucy Rynka, istaknula je kako je Llach bio umjetnik. “Bio je genijalac, pokazao mi je kako umjetnost može biti snažna, kako boja i dizajn mogu poslati snažnu poruku”, rekla je. Da je pokojni zaista bio talentiran pokazuje i činjenica da su neki njegovi radovi već bili izloženi u umjetničkim galerijama.

“Nema nikakvog opravdanja za ovakav čin zbog drugostupanjskog prekršaja”, rekao je odvjetnik Jason W. Kreiss koji predstavlja obitelj ubijenog.

Israel Hernandez-Llach i njegova obitelj su imigranti iz Kolumbije. Svjedoci ističu kako su se policajci smijali i zezali na račun mladića kojeg su upravo “šokirali” do te mjere da će uskoro umrijeti. Naime, nakon incidenta su Llacha prebacili u zatvor, no neposredno nakon što su ga doveli pozlilo mu je i kroz nekoliko trenutaka je umro.

Policijska brutalnost u Miami Beachu česta je pojava. Prije dvije godine ubili su 22-godišnjeg mladića pucajući u njega čak 16 puta. Kritičari ističu kako policija koristi elektrošokere prečesto. Prošlog tjedna na internetu se pojavila još jedna snimka policijske brutalnosti – jednu ženu u saveznoj državi Iowa policajci su pretukli za vrijeme pritvora.

advance

tačno.net
Autor 13.8.2013. u 10:01

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija