Foklanđani referendumom biraju kojem će se privoleti carstvu

tačno.net
Autor 10.3.2013. u 10:25

Građani Foklanda u nedelju i ponedeljak na referendumu odlučuju o statusu ostrva u trenutku kada Argentina sve glasnije traži povratak ostrva pod svoje okrilje, a referendum smatra “nelegalnim”.

Očekuje se da će oko 1.670 ostrvljana sa pravom glasa izabrati da ostanu deo prekomorske britanske teritorije. Godine 1986., za britansku je suverenost nad Foklandima glasalo 96 posto stanovnika.

Predsednica Argentine Cristina Fernandez de Kirchner da želje stanovnika ostrva nisu relevatne u pitanjima teritorije.

Velika Britanija poručila je Argentini da ne želi razgovarati o statusu spornih Foklandskih ostrva ako u tome ne sudeluju lokalne vlasti.

Velika Britanija zauzela je taj stav nakon što je argentinski šef diplomatije Hector Timerman odbio da se sastane sa britanskim kolegom Williamom Hagueom u Londonu, protiveći se da na sastanku budu i ostrvljani s Foklanda.

Dve zemlje vodile su 1982. desetonedeljni rat za Foklandska ostrva, koji su deo samoupravnih britanskih prekomorskih područja, ali ih Argentina zove Malvinima i tvrdi da pripadaju njoj.
Velika Britanija dobila je rat, ali je Argentina prošle godine ponovno otvorila pitanje statusa nakon što je u lokalnim vodama počelo istraživanje nalazišta nafte.

RSE

tačno.net
Autor 10.3.2013. u 10:25

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija